"Czekolada dla każdego, dla młodszego i starszego"

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2018 12:00
- W czekoladzie mamy sporo żelaza i magnezu, ale przede wszystkim, gdy ją jemy czy pijemy, w naszych głowach wytwarzają się endorfiny, hormony szczęścia - mówił Janusz Profus, maestro czekolady, który odwiedził nasze studio.
Audio
  • Janusz Profus, maestro czekolady, o tajnikach swojego zawodu (Cztery pory roku/Jedynka)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay (Domena publiczna)

Jeden z najsłynniejszych i najlepszych polskich cukierników przekonywał, że czekolada nie jest zwykłym smakołykiem. - Czekolada pasuje do każdego, jest dla młodszego, dla starszego, czekolada nie ma wieku. Oczywiście czekolady mleczne czy białe bardziej lubią dzieci - przyznaje Janusz Profus.

Ekspert wyjaśnia, że czekolady nie powinno się trzymać w lodówce, w której jest zimno i wilgotno, ani w szafce pod sufitem, gdzie jest najcieplej. - Czekolada lubi temperaturę 18-21oC, a wilgotność maksymalnie 70-75 proc. Najlepsza będzie niska półka w spiżarce - podkreśla.

Maestro wyjaśnia też, skąd na czekoladzie bierze się białawy nalot i zdradza przepis na idealną gorącą czekoladę, którą możemy przygotować w domu. Zdradza również, jak powstają rzeźby z czekolady.

***

Tytuły audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Roman Czejarek

Gość: Janusz Profus (maestro czekolady, fabryka czekolady Wedel)

Data emisji: 8.02.2018

Godziny emisji: 9.21

mg/abi

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jurorka "Bake off": powietrze może smakować wybornie

Ostatnia aktualizacja: 11.10.2016 15:15
- To była konkurencja, w której uczestnicy mieli zinterpretować zadanie "Powietrze zaklęte w cieście". Był to test wyobraźni, przed którym postawiliśmy zawodników - mówiła Gosia Mikuła z telewizyjnego show "Bake off - Ale ciacho!".
rozwiń zwiń

Czytaj także

11 listopada w Poznaniu - św. Marcin i rogale

Ostatnia aktualizacja: 04.11.2016 14:10
Gdy cała Polska świętuje odzyskanie niepodległości, poznaniacy dodatkowo bawią się na imieninach ulicy Święty Marcin, przegryzając rogale świętomarcińskie. - Odkąd sięgam pamięcią, to drugie święto było nawet na pierwszym planie - mówi Szymon Walter z Rogalowego Muzeum.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Od indiańskiej "gorzkiej wody" do mlecznej tabliczki

Ostatnia aktualizacja: 12.04.2017 12:30
W Dniu Czekolady prześledziliśmy historię jednego z największych smakołyków wszechczasów. Jego pierwotna wersja raczej by nam nie posmakowała...
rozwiń zwiń

Czytaj także

Miejsce, gdzie pączki zamawiał marszałek Piłsudski

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2018 08:00
Niektórzy mówią, że na Woli są najlepsze pączki w Warszawie. Nasi dziennikarze Monika Tarka i Robert Kilen, postanowili to sprawdzić.
rozwiń zwiń