Bezpieczne i zdrowe grillowanie. Porady specjalistki

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2018 12:02
Potrawy z grilla uchodzą za zdrowe, bo w trakcie ich przygotowywania wytapia się z mięsa tłuszcz. Ale czy rzeczywiście? Trzeba zastosować się do kilku uwag, aby grill wyszedł nam na zdrowie.
Audio
  • Rady w sprawie zdrowego grillowania (Cztery pory roku/Jedynka)
Nie należy grillować w dymie
Nie należy grillować w dymieFoto: HaiRobe/pixabay

Dietetyk ostrzega, że aluminiowe tacki oraz folie spożywcze nie są zdrowe ze względu na zawartość glinu. Naczynie powinno być ze stali do wielokrotnego użytku. - Ale gdybyśmy mieli położyć potrawę bezpośrednio na ruszcie, to już lepiej, żeby leżała na aluminiowej tacce - radzi Jolanta Flejszar-Olszewska.

Jej zdaniem na grill najlepiej położyć mięsa chude, takie jak kurczak, indyk, chude mięso wieprzowe, może być też wołowina, ale w tym przypadku należy się liczyć z długim czasem grillowania tego rodzaju mięsa. Specjaliści zalecają też, żeby nie grillować w żywym ogniu, ale nad żarem. - Bo pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do reakcji, konsekwencją których są związki rakotwórcze - wyjaśnia dietetyk. Najlepiej użyć węgla drzewnego z drzew liściastych, do którego nie należy dorzucać szyszek ani drewna iglastego.

Czy zamiast samodzielnie przygotowywać potrawę lepiej posłużyć się gotowymi produktami z supermarketu? A dlaczego nie należy grillować kiełbasy, która króluje na grillach w Polsce? Jakiej podpałki użyć? Posłuchaj całej rozmowy, w trakcie której Jolanta Flejszar-Olszewska zdradza sprawdzony przepis na marynatę.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Małgorzata Raducha

Gość: dr inż. Jolanta Flejszar-Olszewska (chemik i dietetyk)

Data emisji: 20.06.2018

Godzina emisji: 10.23

ag/mg




Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Sól, cukier i tłuszcze. Jakie jeść, by żyć zdrowo?

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2017 12:00
Gość "Czterech pór roku" zwraca uwagę, że obecnie wszystko jest posypane białym cukrem, którego jeszcze 100 lat temu nie było. - Słodziło się miodem, orzechami, sokami owocowymi i byliśmy zdecydowanie zdrowsi. Badania cały czas to potwierdzają - mówi Marta Pawłowska. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Nie tylko karkówka. Lody, tofu i inne nietypowe przysmaki z grilla

Ostatnia aktualizacja: 19.08.2017 10:00
Słyszysz ''grill'', myślisz: karkówka? Czas to zmienić! To prawda, że najczęściej na ruszt trafiają mięsa i warzywa, ale okazuje się, że grillować można o wiele więcej i niekoniecznie muszą to być tłuste i ciężkostrawne potrawy. Zobacz, co jeszcze doda smaku uczcie pod chmurką.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Grillowanie po staropolsku dla całych rodzin

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2018 09:00
Okres wiosenno – letni to czas grillowania, urządzania pikników na kocyku i pieczenia kiełbasek w ognisku. Takie posiłki odpowiednio mogą być bardzo zdrowe, a spożywanie ich na świeżym powietrzu to czysta przyjemność.
rozwiń zwiń