Dlaczego drożdżówki wróciły do sklepików szkolnych?

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2018 12:31
Zdrowa wersja drożdżówki została skrytykowana przez uczniów i ich rodziców, dlatego zdecydowano się ją wycofać i zastąpić tradycyjną.  
Audio
  • Dlaczego drożdżówki wróciły do sklepików szkolnych? (Jedynka/Cztery pory roku)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay

Obecnie sklepiki szkolne zaopatrzone są w zdrowe produkty jak jogurty, rodzynki czy owoce, jednak uczniowie wciąż mogą kupić jedzenie z wysoką zawartością cukru. Okazuje się, że dzieci najchętniej sięgają po napoje gazowane i batony.

- To nie są zakupy po to, żeby się najeść, tylko żeby sobie zrobić dobrze – wyjaśnia dietetyk Alicja Kalińska, po czym mówi, że rodzicom często jest łatwiej dać dziecku pieniądze na śniadanie, niż samemu coś przygotować. - Bez edukacji nie ma szans, żeby nasze dzieciaki zaczęły dobrze wybierać – dodaje.

Żeby dowiedzieć się, jak uczyć dzieci zdrowego odżywiania, wysłuchaj całego nagrania.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Roman Czejarek

Goście: Alicja Kalińska (SetPoint Doradztwo Żywieniowe)

Data emisji: 11.09.2018

Godzina emisji: 9.10

kwh

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

"Dziecko do 2. roku życia nie powinno korzystać z elektroniki"

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2018 15:00
- Nauczyciele w całej Polsce zwracają uwagę na to, że normy, które kiedyś obowiązywały 3- i 4-latki teraz można zastosować do 6 - i 7-latków - mówiła w "Czterech porach roku" psycholog Karina Mucha.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Młodzi, zdolni, niedojrzali... Czy aby na pewno?

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2018 14:05
Nadopiekuńczość rodziców, niechęć brania kredytu, zbyt niskie zarobki – to główne przyczyny, dla których Polacy coraz częściej decydują się pozostać w rodzinnym domu najdłużej jak to możliwe.
rozwiń zwiń