X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Tiry z żywnością marnowaną w Polsce stworzyłyby kolejkę z Warszawy do Dubaju

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2018 12:43
Blisko połowa Polaków przyznaje, że wyrzuca żywność do śmietnika. W skali świata marnuje się każdego roku 1,3 miliarda ton pożywienia. W Polsce wyrzucamy co roku 9 milionów ton żywności. Tiry wypełnione żywnością marnowaną w naszym kraju stworzyłyby kolejkę z Warszawy do Dubaju. 
Audio
  • Jak nie marnować jedzenia? (Cztery pory roku/Jedynka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Curioso/Shutterstock.com

Nasza reporterka Małgorzata Głogowska wraz z gościem audycji "Cztery pory roku" Dorotą Jezierską, wiceprezesem Federacji Polskich Banków Żywności podsumowały publikowany już po raz dwunasty raport "Nie marnuj jedzenia 2018".

W czeluści naszych domowych śmietników trafiają najczęściej owoce, warzywa, czerstwiejące pieczywo, zepsuta wędlina, nabiał. Sposoby na zachowywanie przydatności do spożycia naszego pożywienia zaproponowane w audycji Jedynki to głównie mrożenie, ale także ograniczanie codziennych zakupów. Zaleca się oczywiście wcześniejsze sprawdzanie terminów ważności i stosowanie do nich własnego spożycia. 

Podczas gdy tyle osób wyrzuca jedzenie, wielkie grupy ludzi cierpią z powodu jego poważnych niedoborów.

Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzący:  Sława Bieńczycka

Goście: Dorota Jezierska (Federacja Polskich Banków Żywności)

Data emisji: 06.11.2018

Godzina emisji: 9.10

gs/abi

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Jak się tańczy swinga?

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2018 16:19
Filip Górski i Cherry Moreno wygrali w tym roku jeden z najważniejszych konkursów na swingowej mapie świata: Collegiate Shag na festiwalu Camp Hollywood. W "Czterech porach roku" dzielą się z nami swoją wiedzą na temat tańców towarzyskich. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Stulatkowie opowiadają o wydarzeniach roku 1918

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2018 12:04
Zdjęcia, obrazy i oficjalne dokumenty w archiwach są dziś podstawą wiedzy o historii naszej ojczyzny. Ale są też źródła, dzięki którym historię niepodległości można poznać z nieco prywatniejszej strony.
rozwiń zwiń