Sól - smaczny dodatek czy biała trucizna?

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2018 17:29
Zbyt obfite jedzenie soli powoduje wzrost poziomu sodu w organizmie, a to jest dla człowieka niekorzystne. Sprzyja wielu chorobom m.in. nowotworowi żołądka i zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego, a przede wszystkim otyłości.
Audio
  • Nadmiar spożycia soli szkodzi (Cztery pory roku/Jedynka)
Sól himalajska swoja barwę zawdzięcza związkom żelaza
Sól himalajska swoja barwę zawdzięcza związkom żelazaFoto: theresaharris10/pixabay

Dziennie powinniśmy spożywać nie więcej niż 5 g soli. To płaska łyżeczka do herbaty. - A my spożywamy 10 a nawet 12 gramów, czyli dwa razy więcej - mówi dietetyczka Paulina Gąsiewska. I apeluje, żeby jeść żywność jak najmniej przetworzoną. - Im bardziej przetworzona żywność, tym więcej w niej soli - wyjaśnia. Podkreśla, że niemal we wszystkich produktach jest sól - w chlebie, wędlinach, serach, mleku, więc jemy ją nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Dlatego powinniśmy zrezygnować z dosalania potraw

Dietetyczka zauważa, że sól to sól i nieistotne, czy to sól morska, himalajska, kamienna, naturalna, bambusowa, wędzona, czy jakakolwiek inna. Skład mają niemal identyczny, a różnią się może smakiem, ale to rzecz gustu. Ważne, żeby nie przesadzać z jedzeniem soli. - Więc używajmy zwykłej soli jodowanej, tylko z umiarem - mówi.

Czy każda sól, jaką można kupić jest jodowana? Czy sól jodowana nadaje się do przetworów m.in. kiszonek? Czy spożywanie soli, w której są różne mikroelement może służyć do wyrównywania ich braków? Posłuchaj nagrania całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Sława Bieńczycka

Gość: Paulina Gąsiewska (Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej)

Data emisji: 7.12.2018

Godzina emisji: 9.18

ag




Czytaj także

Sól, cukier i tłuszcze. Jakie jeść, by żyć zdrowo?

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2017 12:00
Gość "Czterech pór roku" zwraca uwagę, że obecnie wszystko jest posypane białym cukrem, którego jeszcze 100 lat temu nie było. - Słodziło się miodem, orzechami, sokami owocowymi i byliśmy zdecydowanie zdrowsi. Badania cały czas to potwierdzają - mówi Marta Pawłowska. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Polacy spożywają za dużo soli

Ostatnia aktualizacja: 17.03.2018 14:18
W Światowym Tygodniu Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli (World Salt Awareness Week) mówimy o naukowych dowodach dotyczących szerokiego i bardzo szkodliwego wpływ nadmiernego spożycia soli na zdrowie człowieka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

W podrzeszowskiej Sołonce prawie jak nad morzem

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2018 14:11
W cyklu "Poza utartym szlakiem" odwiedzilismy podrzeszowską Sołonkę. Popularną atrakcją miejscowości są źródła słonej wody pochodzące z okresu mioceńskiego.
rozwiń zwiń