X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Kuchnia dworska i królewska

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2018 14:40
- Kuchnia cały czas się rozwija. To, co możemy czerpać z tamtej kuchni, to przede wszystkim inspiracje - opowiada Agnieszka Kręglicka, restauratorka. - Zdecydowanie może być tak, żebyśmy sięgając do kuchni XVI, XVII-wiecznej, urabiali ją na dzisiejszy sposób - dodaje.
Audio
  • Kuchnia dworska i królewska (Cztery pory roku / Jedynka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: pixabay / DanaTentis

Jak się okazuje cytrusy w sztuce kulinarnej zawdzięczamy Janowi III Sobieskiemu.

- Wiemy, że król miał oranżerię, figarnię, więc z tych produktów korzystał - wyjaśnia Adrian Ordakowski z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Gość audycji dodaje, że królowi zawdzięczamy także obecność kawy. - Kawę król zdobył pod Wiedniem, wręczył swojemu szpiegowi Franciszkowi Kulczyckiemu, który otworzył pierwszą kawiarnię w Wiedniu - dodaje.

Stanisław August wprowadził za to nowe zwyczaje spożywania jedzenia.

- Bardzo dbał o to, żeby posiłki były nieduże, żeby nie było tego, co za czasów saskich było oznaką dobrego stylu, czyli obżarstwa - opowiada Agnieszka Kręglicka. - Stawiał na błyskotliwą wymianę myśli. Myślę, że jeśli połączymy elementy z naszej tradycji kulinarnej i dodamy do tego rozmowę, to mamy dokładnie to, czego przy stole nam potrzeba - mówi.

Co jadano podczas Wigilii? Jakie były ówczesne świąteczne zwyczaje? Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania.

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku

Prowadzi: Małgorzata Raducha

Gość: Agnieszka Kręglicka (restauratorka, propagatorka kuchni dworskiej), Adrian Ordakowski (dział edukacji Pałacu w Wilanowie)

Data emisji: 24.12.2018

Godzina emisji: 9.10

kwh

 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Pokolenie Millenium tęskni za tradycją

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2018 14:37
Millenialsi to pokolenie, które urodziło się w latach 80-tych i pierwszej połowie lat 90-tych, a pierwsze samodzielne kroki stawiało na przełomie wieków. Czy rożni się od innych?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gdy w święta trzeba iść do pracy...

Ostatnia aktualizacja: 21.12.2018 16:44
Podobno ponad połowa Polaków czynnych zawodowo ma za sobą święta spędzone nie w rodzinnym gronie, a w pracy.
rozwiń zwiń