X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Churros - jak zrobić w domu? Prosty przepis

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2020 11:52
Hiszpańskie churros mają coś z pączka, coś z faworka, coś z ptysia. To jest bajecznie prosty, efektowny i oryginalny deser.
Audio
  • Prosty przepis na churros (Cztery pory roku/Jedynka)
Churros
Churros Foto: nelea33/shutterstock.com

By zrobić domowe churros musimy sobie przygotować: szklankę mleka, cztery całe jajka, ćwierć kostki masła, czubatą łyżkę mąki, dwie łyżki cukru (plus łyżka cukru z prawdziwą wanilią), szczyptę soli i olej do smażenia. 

Mleko należy zagotować z masłem i cukrem. Do gorącej masy dodajemy mąkę. Mieszamy do powstania jednolitej gęstej papki a następnie odstawiamy do ostudzenia. Do chłodnej masy wbijamy jajka. Gotową masę wyciskamy przez rękaw cukierniczy lub strzykawkę na rozgrzany olej. Smażymy aż paski nabiorą złotej barwy.

A jeśli nie churros to może pączki?

Tradycyjne pączki robi się z mąki pszennej, drożdży, jajek, mleka, cukru, masła i spirytusu. - Moja ciocia Zosia, by pączki były mięciutkie, stosowała pewien trik, który i ja stosuję. Ona żółtka ubijała na parze i dopiero potem wlewała je do ciasta drożdżowego - powiedziała restauratorka Marta Gessler. Pączki smażymy na smalcu. - Tłuszcz rozgrzewamy wolniutko. Jego nie może być tylko trochę, pączki muszą się kąpać, ale jednocześnie trzeba pamiętać, że pączek zanurza się tylko tyle, ile trzeba. Fajnie, jak jest taka maleńka obwódka - dodała Gessler.

Aktorka i propagatorka zdrowego żywienia Monika Mrozowska przekonuje, że pączki nie muszą być bombą kaloryczną. - Ja rozrabiam drożdże z odrobiną miodu albo cukru trzcinowego. Zalewam ciepłą wodą i czekam aż drożdże sobie trochę popracują. Do tego dodaję 250 gramów mąki orkiszowej. Przez następną godzinę ciasto sobie spokojnie rośnie. Później ponownie je zagniatam. Pączki piekę w piekarniku, ale by miały one pączkowy posmak do ciasta dodaję odrobinę oleju - u mnie jest to olej kokosowy, ale może być inny - wyjaśniła. 

O rumuńskich ciepłych pączkach z dziurką - papanasi - wypełnionych konfiturą i śmietanką, opowiedziała w audycji Sabra Daici z Rumuńskiego Instytutu Kultury w Warszawie.

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzą: Sława Bieńczycka i Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 10.01.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak