X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Cukier już nie krzepi? Uważaj, co jesz i pijesz

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2020 14:15
Coraz więcej produktów spożywczych, mimo że nawet tego nie podejrzewamy, zawiera w swoim składzie cukier. Parówki czy jogurty to tylko niektóre z nich. - Smak przygotowany jest tak, żebyśmy to kupowali - potwierdza Marta Pawłowska z Narodowego Funduszu Zdrowia. A co na to Melchior Wańkowicz, który twierdził, że "cukier krzepi"?
Audio
  • Dlaczego cukier już nie krzepi? (Jedynka/ Cztery Pory Roku)
Pracownik naukowy bada zawartość cukru w różnych produktach spożywczych. Zdjęcie z 1943 roku
Pracownik naukowy bada zawartość cukru w różnych produktach spożywczych. Zdjęcie z 1943 rokuFoto: Łuczyński Jerzy / NAC

W latach 30. poprzedniego stulecia powstało popularne hasło - "cukier krzepi". Jego twórcą był Melchior Wańkowicz. Celem natomiast był wzrost sprzedaży cukru w Polsce. Wspomniane hasło przez lata przekonywało kolejne pokolenia Polaków, że cukier nie szkodzi naszemu zdrowiu.

- Pan Melchior Wańkowicz nie wiedział tego, co wiemy my. Było to wiele lat temu w latach 30., kiedy polska gospodarka stawiała na cukier. Umówmy się, że w tym konkursie Melchior Wańkowicz wygrał 5 tys. zł. Wtedy tyle kosztowało nowe auto - mówi Marta Pawłowska z Biura Profilaktyki Zdrowotnej Narodowego Funduszu Zdrowia.

Nie wszystko zdrowe, co zdrowo wygląda

Obecnie na rynku jest około 80 nazw na cukier. Często w ten sposób producenci próbują nas nabrać i stworzyć wrażenie, że w składnikach jest jak najmniej cukru.

- Chcemy wierzyć, że odżywiamy się zdrowo, więc w sklepach istnieje tzw. aura zdrowia. Bierzemy z półki bieluteńki jogurt, na którym jest cudowna morelka i aż na sam widok przełykamy ślinę. Wydaje się nam, że mleko pochodzi ze świeżo wydojonej krowy, jogurt został zrobiony przez cudowną, życzliwą babcię i wkrojono do niego te świeże morelki. A to jest tylko wsad owocowy, w którym jest dużo cukru i ten jogurt najczęściej nie jest dla nas zdrowy - słyszymy.

Jak schudnąć?

Nasza ekspertka przyznaje, że jeśli chcemy schudnąć, należy ograniczyć spożycie cukru. Trzeba jednak pamiętać, że przy zrzucaniu zbędnych kilogramów, jest jeszcze coś ważniejszego.

- Każda osoba, która jest na diecie, myśli o tym, żeby przestać być na diecie. I głównie dlatego diety nie działają albo działają krótko (…). Działa tylko i wyłącznie zdrowy rozsądek, nie ma diet cud. W internecie jest około 700 diet i my nabieramy się na nie. Dlatego, że ciągle szukamy jakiegoś złotego środka. Chcemy mieć jakąś receptę, komuś uwierzyć, wziąć coś na stałe i w to wejść. Tak się nie da, człowiek tak nie działa - tłumaczy Marta Pawłowska.

Jak wyglądają plany zdrowych diet? Dlaczego człowiek potrzebuje słodkiego smaku? Z jakiego powodu w produktach jest coraz więcej cukru?

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku 

Prowadzą: Sława Bieńczycka i Roman Czejarek

Gość: Marta Pawłowska (Biuro Profilaktyki Zdrowotnej Narodowego Funduszu Zdrowia)

Data emisji: 15.01.2020

Godzina emisji: 10.00-11.00

DS

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

"Pij mleko, będziesz wielki" - jak się ma do zdrowia?

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2019 16:13
Nietolerancja laktozy wywołuje dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Co w sytuacji, gdy dowiadujemy się o uczuleniu na laktozę, a przez tyle lat w naszej diecie gościły produkty pochodzenia krowiego? Gdzie znaleźć zdrową, pełną wapnia alternatywę dla tych produktów?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy każdy objaw choroby musi oznaczać nowotwór?

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2020 13:05
Niewiedza bywa zabójcza. Jesteśmy skłonni ufać niesprawdzonym metodom, byle uniknąć wizyty u specjalisty. Najnowsze badania potwierdzają, że większość z nas, niemal 90 procent, informacje na temat zdrowia czerpie z internetu. Czy piwo i żurawina  rzeczywiście oczyszczają nerki? Czy kawa wypłukuje niezbędne składniki odżywcze? O mitach medycznych opowiedział pediatra, dr Łukasz Durajski. 
rozwiń zwiń