Ziemniaki, surówka i... jeśli nie mięso, to co?

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2020 15:07
- Uwielbiałam schabowe, dlatego zaczęłam szukać zamienników znanych mi dań w innych produktach - mówi w "Czterech porach roku" w Programie 1 Polskiego radia Dorota Jaworska -  weganka, autorka książki "A jak nie mięso, to co?".
Audio
  • Czy wegetarianizm jest zdrowy? (Cztery pory roku/Jedynka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/RossHelen

- Popularnym zamiennikiem mięsa dostępnym prawie w każdym sklepie są kotlety sojowe, które w bardzo prosty sposób są w stanie wydobyć z siebie mięsny smak - mówi Dorota Jaworska i zwraca uwagę, że dania mięsne zwykle charakteryzują się dodatkami, które są bardzo ważne i nie należy o nich zapominać. Proponuje na przykład zamarynowanie zwykłego tofu w sosie sojowym z dodatkiem papryki wędzonej, nieaktywnych płatków drożdżowych przez kilkanaście minut, a później usmażenie go z dodatkiem cebulki.

Gość Jedynki zwraca uwagę, że w momencie kiedy myśli się o tym, żeby ograniczyć mięso czy z niego zrezygnować, nie wystarczy z talerza, na którym są ziemniaki, kotlet i surówka odrzucić kotlet. - Trzeba pamiętać o tym, że pozbawia się pewnych wartości odżywczych, które jednak w mięsie i produktach zwierzęcych występują - podkreśla Dorota Jaworska i dodaje, że dobrymi zamiennikami mogą być na przykład: tofu, tempeh, białko teksturowane czy rośliny strączkowe.

Ale czy dieta wegetariańska jest na pewno zdrowa?

- Mam wielu pacjentów, którzy są weganami albo wegetarianami, ale trzeba to robić mądrze - mówi w Programie 1 Polskiego Radia dietetyk i kardiolog dr Michał Mularczyk i dodaje, że na dietę wegetariańską nie można przejść z dnia na dzień. 

Lekarz zwraca uwagę, że niedobory wapnia czy żelaza, które mogą się ewentualnie pojawić w wyniku diety wegetariańskiej można bilansować różnymi rodzajami kasz, ale pod warunkiem, że wymoczymy je przez 12 godzin przed ugotowaniem. - W kaszach jest kwas fitynowy, który jest dla nas substancją antyodżywczą - zaznacza. 

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku 

Prowadzą: Marzena KawaDaniel Wydrych

Goście: Dorota Jaworska (weganka, autorka książki "A jak nie mięso, to co?"), dr Michał Mularczyk (dietetyk i kardiolog)

Data emisji: 03.02.2020

Godzina emisji: 11.00-12.00

kh

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak