X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Przepis na sos porowy na bazie beszamelu

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2020 12:50
Sosy to esencja każdego obiadu. Nie ma nic gorszego niż suche ziemniaki, ryż skaczący po zębach lub goły makaron.
Audio
  • Przepis na sos porowy na bazie beszamelu (Smaki polskie/Jedynka)
Jak zrobić dobry sos?
Jak zrobić dobry sos?Foto: AS Food studio/shutterstock.com

Przepis Małgorzaty Raduchy na sos porowy:

Potrzebne produkty: masło, mąka, bulion/woda, mleko/śmietana 18 proc., pory, żółtko jaja, sól, gałka muszkatołowa, skórka starta z cytryny.

Rozpuszczamy pół kostki masła, dodajemy mąkę, tak, aby powstała gęsta masa. Ciągle mieszając, powoli dolewamy bulion albo wodę. Na tym etapie sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy - na oko - mleka/śmietany. Sos doprawiamy solą, gałką muszkatołową i startą skórką z cytryny. Zaciągamy żółtkiem.

Osobno na patelni, na maśle, dusimy pokrojone w talarki białe części z pora. Gdy zmiękną - dodajemy je do bazy beszamelowej. Możemy sos zostawić w takiej wersji albo go zblendować na gładką masę.

W audycji restauratorka Agnieszka Kręglicka zdradziła swój przepis na sos pomidorowy. 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Sława Bieńczycka i Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 14.02.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Churros - jak zrobić w domu? Prosty przepis

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2020 11:52
Hiszpańskie churros mają coś z pączka, coś z faworka, coś z ptysia. To jest bajecznie prosty, efektowny i oryginalny deser.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pomysły na śniadanie. Co można zrobić z awokado?

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2020 11:52
Awokado jest znakomitym substytutem masła, dobrym dodatkiem do sałatek. Jest bogate w tłuszcze nienasycone - działa korzystnie przeciwmiażdżycowo, na stawy i przy dolegliwościach wątroby.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak zrobić pierogi? Przepis na ciasto na pierogi

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2020 10:50
Mogą być z mięsem, serem, kapustą i grzybami, na słodko, na ostro... Kto ich nie lubi?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pomysły na śledzia - śledź pod pierzynką, śledź w czekoladzie, śledź w oleju konopnym

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2020 12:00
Śledzie to doskonała opcja nie tylko na święta. Ryby te zawierają kwasy Omega 3 oraz wiele witamin. Wspomagają proces odchudzania. Warto je uwzględnić w naszej diecie.
rozwiń zwiń