Przepis na sos porowy na bazie beszamelu

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2020 12:50
Sosy to esencja każdego obiadu. Nie ma nic gorszego niż suche ziemniaki, ryż skaczący po zębach lub goły makaron.
Audio
  • Przepis na sos porowy na bazie beszamelu (Smaki polskie/Jedynka)
Jak zrobić dobry sos?
Jak zrobić dobry sos?Foto: AS Food studio/shutterstock.com

Przepis Małgorzaty Raduchy na sos porowy:

Potrzebne produkty: masło, mąka, bulion/woda, mleko/śmietana 18 proc., pory, żółtko jaja, sól, gałka muszkatołowa, skórka starta z cytryny.

Rozpuszczamy pół kostki masła, dodajemy mąkę, tak, aby powstała gęsta masa. Ciągle mieszając, powoli dolewamy bulion albo wodę. Na tym etapie sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy - na oko - mleka/śmietany. Sos doprawiamy solą, gałką muszkatołową i startą skórką z cytryny. Zaciągamy żółtkiem.

Osobno na patelni, na maśle, dusimy pokrojone w talarki białe części z pora. Gdy zmiękną - dodajemy je do bazy beszamelowej. Możemy sos zostawić w takiej wersji albo go zblendować na gładką masę.

W audycji restauratorka Agnieszka Kręglicka zdradziła swój przepis na sos pomidorowy. 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Sława Bieńczycka i Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 14.02.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Churros - jak zrobić w domu? Prosty przepis

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2020 11:52
Hiszpańskie churros mają coś z pączka, coś z faworka, coś z ptysia. To jest bajecznie prosty, efektowny i oryginalny deser.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pomysły na śniadanie. Co można zrobić z awokado?

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2020 11:52
Awokado jest znakomitym substytutem masła, dobrym dodatkiem do sałatek. Jest bogate w tłuszcze nienasycone - działa korzystnie przeciwmiażdżycowo, na stawy i przy dolegliwościach wątroby.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak zrobić pierogi? Przepis na ciasto na pierogi

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2020 10:50
Mogą być z mięsem, serem, kapustą i grzybami, na słodko, na ostro... Kto ich nie lubi?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pomysły na śledzia - śledź pod pierzynką, śledź w czekoladzie, śledź w oleju konopnym

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2020 12:00
Śledzie to doskonała opcja nie tylko na święta. Ryby te zawierają kwasy Omega 3 oraz wiele witamin. Wspomagają proces odchudzania. Warto je uwzględnić w naszej diecie.
rozwiń zwiń