Rozgrzewający napój na odporność z imbirem, cytryną i miodem

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2020 11:45
Jakie produkty warto mieć (i jeść) w sezonie grypowym?
Audio
  • Rozgrzewający napój na odporność z imbirem, cytryną i miodem (Smaki polskie/Jedynka)
Woda z imbirem, cytryną i miodem
Woda z imbirem, cytryną i miodemFoto: denio109/shutterstock.com

Na pewno takim produktem jest cebula - doskonałe źródło witaminy C, witamin z grupy B i olejków eterycznych. Można ją jeść na surowo lub sporządzić z niej syrop. Naturalnym antybiotykiem jest czosnek - zawarta w nim allicyna działa przeciwwirusowo.

- Bezcennym źródłem witamin i składników mineralnych są kolorowe warzywa. Burak, pasternak czy pietruszka zawierają witaminę C, kwas foliowy, żelazo. Skorzonera (wężymord) zawiera inulinę, substancję, która pozytywnie wpływa na kulturę bakterii probiotycznych, czyli naszą odporność, nasz układ pokarmowy i trawienny - wskazała Anna Radowicka, specjalista ds. żywienia. Prosty przepis na danie ze skorzonery: skorzonerę obrać ze skórki, ugotować (nie dłużej niż 25 minut), a następnie polać miodem i oliwą.

Dobrym pomysłem są również różnego rodzaju napoje rozgrzewające. Jak podpowiada dietetyczka Marta Kryst, wystarczy do herbaty dodać przyprawę taką jak imbir czy cynamon. Odważniejsi mogą kombinować z pieprzem i chilli. My zachęcamy do wypróbowania rozgrzewającego napoju z imbirem, cytryną i miodem. Do gorącej wody dodajemy sok z cytryny i trochę soku wyciśniętego ze świeżego korzenia imbiru. Gdy napój ostygnie możemy go dosłodzić odrobiną miodu.

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzą: Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 19.03.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Ptysie - jak zrobić? Łatwy przepis na deser

Ostatnia aktualizacja: 07.02.2020 11:00
Jeśli nie faworki czy pączki, to co w karnawale upiec lub usmażyć? A może... ptysie!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na sos porowy na bazie beszamelu

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2020 12:50
Sosy to esencja każdego obiadu. Nie ma nic gorszego niż suche ziemniaki, ryż skaczący po zębach lub goły makaron.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na pyszny kapuśniak

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2020 12:00
Zapraszamy na zupę z poszatkowanej kapusty i warzyw przygotowaną na esencjonalnym wywarze.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak zrobić małe beziki? Przepis Mai Wanot

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2020 11:00
Maja Wanot, Polka z włoskimi korzeniami, na Węgrzech, słynących z ciężkich kremowych tortów, robi domowe, lekkie wypieki. 
rozwiń zwiń