Jak zrobić kiszoną marchew? Prosty przepis

Ostatnia aktualizacja: 26.03.2020 12:35
- Kwasić i kisić można wszystko - przekonuje w Programie 1 Polskiego Radia Ewelina Hallmann z Wydziału Nauk o Żywieniu SGGW. - Kiszonki są bardzo bogate w witaminy, szczególnie w witaminę C - podkreśla dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek.
Audio
  • Jak zrobić kiszoną marchew? Prosty przepis (Smaki polskie/Jedynka)
Jak ukisić marchew?
Jak ukisić marchew?Foto: New Africa/shutterstock.com

Potrzebne składniki: płaska łyżka soli (morskiej lub kamiennej), pół litra gorącej wody, kilogram marchwi, świeży imbir, liście laurowe, ziarna kolendry lub gorczycy.

Zaczynamy od zrobienia solanki - płaską łyżkę soli rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Możemy do roztworu dodać kilka łyżek soku z kwaszonych ogórków.

Marchew obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Z imbirem postępujemy tak samo. Plastry marchwi i imbiru układamy dość ciasno w wyparzonym słoju. Dodajemy liście laurowe oraz ziarna kolendry lub gorczycy.

Wszystko zalewamy gorącą solanką i zakręcamy słój. Kiszonkę odkładamy na około pięć dni.

W audycji "Smaki polskie" Ewelina Hallmann poleciła kiszone buraki. Z kolei Jolanta Naklicka-Kleser, autorka książki "Zdrowe przetwory", zachęciła do spróbowania kiszonych cytryn.

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzą: Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 26.03.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Przepis na sos porowy na bazie beszamelu

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2020 12:50
Sosy to esencja każdego obiadu. Nie ma nic gorszego niż suche ziemniaki, ryż skaczący po zębach lub goły makaron.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na pyszny kapuśniak

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2020 12:00
Zapraszamy na zupę z poszatkowanej kapusty i warzyw przygotowaną na esencjonalnym wywarze.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Oryginalny pomysł na kapustę. Przepis na szwedzki brunkal

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2020 11:10
Brunkal, czyli brązowa kapusta, najlepiej smakuje z żeberkami pieczonymi w piekarniku i tłuczonymi ziemniakami.
rozwiń zwiń