Bary, kawiarnie i restauracje znowu otwarte! Sprawdź, jakie zasady obowiązują w lokalach

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2020 13:08
Od poniedziałku bary, restauracje i kawiarnie są znowu otwarte dla klientów. Ministerstwo Rozwoju we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym i przedstawicielami branży gastronomicznej, przygotowało wytyczne do funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii koronawirusa. 
Audio
  • Bary, kawiarnie i restauracje znowu otwarte! (Cztery pory roku/Jedynka)
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjne Foto: Shutterstock/Edvard Nalbantjan

W lokalach można korzystać tylko z jednorazowych sztućców, schowane mają być wszelkie dodatki jak cukier, serwetki, wazoniki itp. Według zaleceń resortu właściciel restauracji powinien stworzyć takie warunki pracy, by gwarantowały one zachowanie bezpiecznych odległości między pracownikami. Tam gdzie to możliwe, do komunikacji wykorzystywane mają być telefony komórkowe i internet.

Właściciele lokali muszą także zadbać o zachowanie bezpiecznych odległości i środków higieny dla gości oraz regularnie dezynfekować powierzchnie w restauracjach i kawiarniach z miejscami do siedzenia. Według wytycznych, odległość od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego stolika powinna wynosić 1,5 m lub 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika).

- Stoliki będą dezynfekowane po każdym gościu. Mamy również otwarte drzwi, żeby uniknąć dotykania części wspólnych - zaznacza Katarzyna Mazek współprowadząca jeden z warszawskich barów. - Technicznie jesteśmy przygotowani, ale organizacyjnie nas to trochę przeraża bo jedna osoba będzie oddelegowana do kierowania ruchem - dodaje. 

Wytyczne dla klientów 

Osoby stojące w kolejce powinny zachować 2-metrowy dystans. Wymagana jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu. Jak napisano w wytycznych przygotowanych przez resort i Inspekcję Sanitarną dozowniki z płynem do dezynfekcji mają się znajdować w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/ kasowych) oraz przy wyjściu z toalet. Do właścicieli lokali gastronomicznych należy też ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa. Z kolei kucharze i kelnerzy powinni być zaopatrzeni w środki ochrony osobistej - maseczki i rękawiczki. 

***

Ministerstwo Rozwoju podkreśla, że stopniowy powrót do normalności nie zwalnia ze stosowania podstawowych zasad bezpieczeństwa. W związku z czym przypomina o zachowaniu 2-metrowej odległości od innych w przestrzeni publicznej, obowiązku zasłaniania nosa i ust w miejscach publicznych, ścisłym przestrzeganiu zasad sanitarnych w miejscach gromadzenia się ludzi (dezynfekcja i utrzymanie odpowiedniego dystansu) oraz kwarantannie i izolacji dla osób zarażonych lub potencjalnie zarażonych. 

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku 

Prowadzi: Daniel Wydrych 

Materiał: Patryk Bedliński 

Data emisji: 18.05.2020 r. 

Godzina emisji: 9.41

IAR/ans 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

"Warunek dalszego znoszenia restrykcji". Rzecznik rządu o liczbie zachorowań na COVID-19

Ostatnia aktualizacja: 29.04.2020 07:27
- Mamy sytuację, w której liczba zachorowań nadal rośnie, ale rośnie w taki sposób, który pozwala na to, by służba zdrowia mogła zaopiekować się osobami, które są chore. To element warunkujący dalsze znoszenie i niwelowanie kolejnych restrykcji - mówił w Programie 1 Polskiego Radia rzecznik rządu Piotr Müller.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Rzecznik MZ o trzecim etapie znoszenia ograniczeń epidemicznych

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2020 16:55
Od poniedziałku 18 maja znowu będą mogły funkcjonować zakłady fryzjerskie i zakłady kosmetyczne. Częściowo zostaną otwarte usługi gastronomiczne. Kolejny etap łagodzenia obowiązujących regulacji ogłosił premier Mateusz Morawiecki wraz z członkami rządu.
rozwiń zwiń