"Dużo większe zainteresowanie niż w tamtym roku" - ruszają kina samochodowe i plenerowe

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2020 13:35
Od początku tego tygodnia wracają kina samochodowe i plenerowe. Widzowie muszą jednak pozostać w pojeździe lub na wyznaczonym miejscu zarówno przed, w trakcie, jak i po pokazie. Przy wjeździe do kina, każdy widz, powinien też poddać się bezdotykowemu mierzeniu temperatury.
Audio
  • Kina plenerowe i samochodowe (Cztery pory roku/Jedynka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock/Viktor Birkus

- Myślę, że jest dużo większe zainteresowanie kinami samochodowymi i plenerowymi. Obydwie formy są dopuszczone w obecnej trzeciej fazie luzowania obostrzeń - mówi Adam Warzyszyński, organizator kin plenerowych i samochodowych. 

W związku z otwarciem od poniedziałku kin samochodowych i plenerowych Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego opublikowało na swojej stronie internetowej wytyczne dla ich organizatorów. Przypomniano w nich, że zgodnie z aktualnymi zaleceniami resortu zdrowia i Głównego Inspektora Sanitarnego uczestnicy pokazów powinni pozostawać w bezpiecznej odległości od siebie, co "powinno zostać umożliwione odpowiednim wyznaczeniem miejsc postojowych lub miejsc w plenerze".


Zgodnie z wytycznymi każdy z widzów zarówno przed, w trakcie, jak i po seansie musi pozostać w samochodzie lub na wyznaczonym miejscu. Ruch pieszy - jak wyjaśniono - dopuszczalny jest tylko i wyłącznie w przypadku konieczności skorzystania z toalety. "W przypadku kolejki do sanitariatów osoby muszą zachować 2-metrowy dystans od siebie. Liczba osób w sanitariacie jednoczasowo odpowiada połowie urządzeń przeznaczonych do skorzystania" - czytamy.


Wedle wytycznych, do udziału w pokazach w kinach samochodowych dopuszczane powinny być tylko samochody osobowe, a liczba osób w pojeździe powinna być zgodna z obowiązującymi normami. "Obecnie nie więcej osób niż wynosi połowa miejsc siedzących; wszystkie osoby nie zamieszkujące wspólnie, zobowiązane są do zakrycia ust i nosa w czasie przebywania w samochodzie" - wyjaśniono.

Potrzebny duży ekran 

- Ludzie, którzy siedzieli w kinie plenerowym jeszcze przed erą koronawirusa byli stłoczeni. Kina  samochodowe to jest dużo większe rozstrzelenie publiczności - tłumaczy Adam Warzyszyński. - My minimalnie oferujemy ekran 14x10 metrów, który zaczyna się 3 m. nad powierzchnią ziemi, żeby było go widać nad innymi dachami - wyjaśnia. 

Do odsłuchu filmu potrzebne jest własne radio. - Ustawiamy częstotliwość, która jest wskazana na ekranie - dodaje Adam Warzyszyński. 

***
Resort podał też, że przy wjeździe na teren kina samochodowego każdy uczestnik pokazu - za zgodą - powinien zostać poddany przez obsługę bezdotykowemu mierzeniu temperatury, o czym powinien być wcześniej poinformowany. "W przypadku stwierdzania u któregoś z uczestników pokazu temperatury powyżej 37 stopni Celsjusza, osoba taka wraz ze współpasażerami nie uczestniczy w pokazie i nie powinna zostać wpuszczona na teren kina (także o tym powinna być poinformowana przed przyjazdem na seans)" .
W wytycznych znalazła się ponadto zasada, że organizatorzy powinni umożliwić zakup biletów on-line lub w innej formie bezkontaktowej. 

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku 

Prowadzi: Roman Czejarek 

Materiał: Patryk Bedliński 

Data emisji: 21.05.2020 r. 

Godzina emisji: 10.47

IAR/ans 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Premiery filmowe w sieci zamiast w kinie? - Największe produkcje przeniesione na jesień

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2020 14:41
- Największe produkcje, które miały przyciągnąć do kin najwięcej widzów, zostały przeniesione na późniejsze terminy. Wielu dystrybutorów i producentów wciąż uważa, że miejsce premiery jest w kinie - wyjaśniał Łukasz Muszyński, krytyk filmowy. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Bary, kawiarnie i restauracje znowu otwarte! Sprawdź, jakie zasady obowiązują w lokalach

Ostatnia aktualizacja: 18.05.2020 13:08
Od poniedziałku bary, restauracje i kawiarnie są znowu otwarte dla klientów. Ministerstwo Rozwoju we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym i przedstawicielami branży gastronomicznej, przygotowało wytyczne do funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii koronawirusa. 
rozwiń zwiń