Menu na spotkanie towarzyskie. Z czym podawać polskie sery?

Ostatnia aktualizacja: 04.06.2020 12:40
Sery korycińskie i wiżajeńskie, sandomierskie "Hrabianki", "Jaśniepanki" lub "Panicze" z dodatkiem kozieradki, czosnku niedźwiedziego, albo czarnuszki. Pychota! A co powinno się znaleźć obok nich na stole?
Audio
  • Menu na spotkanie towarzyskie. Z czym podawać polskie sery? (Cztery pory roku/Jedynka)
Deska serów
Deska serówFoto: Liftwood/shutterstock.com

Małgorzata Raducha proponuje, by obok deski serów postawić pomidorki koktajlowe z liśćmi świeżej bazylii, masło utarte z ziołami prowansalskimi i czosnkiem, chleb z grubego przemiału, skrojone w zapałki marchewki oraz kalarepę. Można dorobić dip z gęstego jogurtu, przecieru pomidorowego i curry.

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której odwiedziliśmy miejscowość Drygulec koło Sandomierza. Po serowarni oprowadził nas Mariusz Małkiewicz, który zaprezentował nam m.in. czarny ser z domieszką naturalnego węgla drzewnego z drzewa bukowego i lukrecji oraz ser różowy z dodatkiem... wina czerwonego.

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 4.06.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Przepis na domowy serek z mleka prosto od krowy

Ostatnia aktualizacja: 07.05.2020 12:06
Z takiego serka można zrobić prosty serniczek z żelatyną, albo po prostu zjadać go na śniadanie z odrobiną miodu lub owocami.
rozwiń zwiń