Działa antybakteryjnie, antynowotorowo i odmładza. Naturalne właściwości czosnku

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2020 14:47
Czosnek znany jest nie tylko ze swoich walorów smakowych, jest to także źródło cennych właściwości leczniczych. - Zawiera najsilniejsze substancje przeciwzapalne ze wszystkich warzyw, obniża podwyższony poziom cholesterolu we krwi, działa antynowotworowo - wylicza dr Hanna Stolińska, dietetyk. 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Dipak Shelare/Shutterstock

Zdrowy, ale nie dla wszystkich 

Ze wszystkich roślin czosnek posiada właściwości zwalczające bakterie, dlatego działa jak naturalny antybiotyk. Stosuje się go m.in. w leczeniu przeziębień, chorych zatok, zaburzeń żołądkowych czy infekcji grzybiczych.

Jednak nie dla wszystkich czosnek będzie miał zbawienne działanie. Osoby cierpiące np. na zespół jelita drażliwego powinny ograniczać jego spożywanie. - Nie każdy toleruje czosnek, jest to warzywo bardzo wzdymające, źle działające na jelita - mówi dr Hanna Stolińska. - Jeżeli mamy zespół jelita drażliwego warto odstawić czosnek, albo podsmażyć go na oliwie - radzi dietetyk. 


Posłuchaj
05:35 4pr czosnek.mp3 Działa antybakteryjnie, antynowotorowo i... odmładza. Naturalne właściwości czosnku (Cztery pory roku/Jedynka)

 

Jak odróżnić czosnek chiński od polskiego? 

Gość audycji zwraca uwagę na to, jak odróżnić polski czosnek od tego pochodzenia chińskiego bądź hiszpańskiego. - Są to nieduże różnice, nasz polski jest malutki i ma fioletowe pręgi. Hiszpański czosnek jest taki sam, tylko jest większy, natomiast chiński jest mały i biały - wyjaśnia gość audycji. 

Działanie odmładzające 

Nie tylko działa bakteriobójczo i antynowotworowo, ale przypisuje się mu działanie odmładzające. - Czosnek zawiera bardzo dużo przeciwutleniaczy. To są związki, które walczą z wolnymi rodnikami - mówi dr Stolińska. - Wolne rodniki powodują przyśpieszone starzenie się naszego organizmu i rozwój licznych chorób metabolicznych - tłumaczy dr Stolińska. 

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku 

Prowadzą: Marzena KawaRoman Czejarek 

Gość: dr Hanna Stolińska (dietetyk) 

Data emisji: 28.09.2020 r. 

Godzina emisji: 11.20

ans

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Sezon na dynie. Okiem dietetyka: są źródłem witamin

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2020 17:00
Właśnie rozpoczął się sezon na dynie. - Podobnie jak wszystkie warzywa, dynie oczywiście również warto uwzględnić w swoimi jadłospisie - zapewnia dietetyk Katarzyna Barańska. Co w takim razie możemy przygotować z dyni?
rozwiń zwiń