Gęsie pipki. Przepis na potrawę z gęsich żołądków

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2020 11:50
Gęsie pipki to potrwa kuchni żydowskiej. Występuje w dwóch wersjach - można ją zrobić z gęsich szyjek lub gęsich żołądków. My polecamy tę drugą opcję.
Zamiast gęsich można użyć kurzych żółądków
Zamiast gęsich można użyć kurzych żółądkówFoto: Sergey Fatin/shutterstock.com

Składniki:

  • 0,5 kg gęsich lub kurzych żołądków
  • 4 cebule
  • dwa kwaśne jabłka
  • główka czosnku
  • sól, pieprz
  • dwa listki laurowe
  • 2-3 łyżki gęsiego smalcu lub oleju

Jak przygotować?

Żołądki pokroić na cztery części. Sparzyć porządnie wrzątkiem, co najmniej trzy razy. Cebule pokroić w piórka. W rondlu lub na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić cebulę. Kiedy lekko zmięknie, dodać obrane, rozgniecione ząbki czosnku. Zamieszać, krótko podsmażyć i dodać żołądki.

Całość zalać 1,5 szklanki wody, posolić, dodać pieprz i listki laurowe. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny. W trakcie duszenia - w miarę potrzeby - należy uzupełniać wodę.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wstawić do niego - bez przykrycia - na 15 minut mięso, by lekko zrumieniło się z wierzchu. Na sam koniec, przy podpiekaniu - dodajemy obrane i poćwiartowane jabłka.

#SmakiPolskie 🔸 Smaki polskie to mieszanka kultur, narodowości i religii, co bywa czasami niestety jedynym trwałym...

Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 8 października 2020

W audycji "Smaki polskie" Małgorzata Raducha odwiedziła Tykocin (woj. podlaskie), gdzie wypiekane są smakowite bułeczki z cebulą i makiem:


Posłuchaj
04:37 [ PR1]PR1 (mp3) 8 październik 2020 10_22_41.mp3 "Smaki polskie" z zamku w Tykocinie (Cztery pory roku/Jedynka)

 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzą: Joanna Racewicz i Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 8.10.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Soljanka - przepis na tradycyjną chłopską zupę

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2020 13:05
Przepisów na soljankę jest mnóstwo. My proponujemy soljankę w nieco bardziej wykwintnej - i trochę bardziej pracochłonnej - wersji. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Lato zamknięte w słoiku. Przepis na sałatkę z ogórków, marchewki, papryki i cebuli

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2020 12:40
Mamy szczyt sezonu przetwórczego. Zachęcamy do zrobienia przepysznej sałatki, której głównym bohaterem są ogórki gruntowe.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dynia w kuchni - najpiękniejsze jesienne warzywo. Wcale nie musi być mdła

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2020 13:43
Dynia niesłusznie traktowana jest po macoszemu i zazwyczaj ląduje w occie, jako marynowana. A można z niej robić jarzynkę, placki, kotlety, ciasta, farsz do naleśników, dodatek do rizotto lub kaszotto, podać jako puree, frytki albo zupę krem. Rodzajów dyni jest bardzo wiele i każda sprawdza się w innej potrawie.
rozwiń zwiń