Smaki polskie. Co wzmocni nasz organizm?

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2020 18:18
Imbir, czosnek i kurkuma to idealne przyprawy, kiedy chcemy wspomóc nasze siły witalne. - Imbir to środek pomocniczy w infekcjach dróg oddechowy i w zwalczaniu objawów grypopodobnych - mówi Małgorzata Raducha. Warto również sięgać po ziemniaki.
zdj. ilustracyjne
zdj. ilustracyjneFoto: Val_R/shutterstock

Z kolei czosnek nazywany jest naturalnym antybiotykiem. - Znajdują się w nim różne substancje o charakterze przeciwzapalnym. Badania wskazują, że co prawda w prewencji, czyli w zapobieganiu chorobom wirusowym, nie będzie miał zastosowania, ale faktycznie może skracać czas trwania infekcji nawet o kilkanaście czy kilkadziesiąt procent. W związku z tym warto uwzględnić go w swojej diecie jak zachorujemy - twierdzi Klaudia Wiśniewska z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.


Posłuchaj
06:04 PR1_MPLS 2020_10_15-10-18-24.mp3 Dlaczego warto jeść ziemniaki? (Jedynka/Cztery pory roku)

Ziemniaki są zdrowe

Warto również pamiętać o jedzeniu ziemniaków, ponieważ zawierają one potas obniżający ciśnienie krwi, ale również magnez, wapń, fosfor i witaminę C. - Jestem Podlasianką i u nas na Podlasiu bardziej popularny kolor miąższu to jasny. Żółte ziemniaki są u nas kolokwialnie mówiąc, nazywane ziemniakami pastewnymi - mówi Joanna Jakubiuk, autorka książki poświęconej ziemniakom.

Z kolei Małgorzata Raducha przygotowała dla naszych słuchaczy przepis na ziemniaki faszerowane kurczakiem.

Kurkuma pasuje do wszystkiego pysznego

Małgorzata Raducha poleca także kurkumę, która pomaga zapobiegać różnym infekcjom bakteryjnym, grzybiczym i wirusowym.

- Wspomaga też pracę mózgu i obniża poziom cukru we krwi. Jak ją spożywać? W formie pasty z utartego korzenia, nieco podobnego do imbiru, ale bardzo pomarańczowego, jak się go przekroi (…). Kurkumy można używać jako przyprawy do wszystkiego pysznego, co przyrządzamy. Ale uwaga! Zawsze z tłuszczem i pieprzem, bo wtedy wchłania się - dodaje.

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadziła: Joanna Racewicz

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 15.10.2020

Godzina emisji: 10.18

DS

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Smaki lata. Sposób na domowe pierogi z jagodami

Ostatnia aktualizacja: 18.06.2020 12:00
Małgorzata Raducha zaprasza na wspaniałe letnie pierogi z farszem z jagód według przepisu babci Filomeny.
rozwiń zwiń