Przepis na ciasto marcinek - kulinarne wyzwanie z Hajnówki

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2020 12:20
Ostrzegamy - marcinek to ciasto pracochłonne. Wypiekanie 14 placków zajmie nam ponad dwie godziny. Wysiłek się jednak opłaci - efekt jest przepyszny! 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: volodyar/shutterstock.com

W audycji "Smaki polskie" radami na temat wypiekania marcinka podzieliła się ze Słuchaczami Aneta Kraśko z Koła Gospodyń Wiejskich "Orzeszkowe Babeczki".

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 90 g drobnego cukru do wypieków
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 duże jajo i 1 żółtko
  • 125 ml kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Masa:

  • 1200 ml śmietany 30%
  • 400 ml śmietany 18%
  • szklanka cukru pudru
  • sok wyciśnięty z cytryny

Jak przygotować?

Miksujemy cukier do wypieków i cukier waniliowy z masłem aż do uzyskania puszystej białej masy. Do niej dodajemy pozostałe składniki.

Ciasto dzielimy na 14 części. Każdą część wałkujemy między krążkami papieru do pieczenia o średnicy 22 cm, mocno podsypanego mąką. Pieczemy każdy krążek osobno ok. 10 minut - tylko do zezłocenia - w temperaturze 175 stopni (termoobieg).

W międzyczasie przygotowujemy masę - miksujemy śmietanę 30% i 18% z cukrem pudrem. Pod koniec miksowania dodajemy sok z cytryny.

Wystudzone krążki ciasta przekładamy schłodzoną masą śmietanową (najłatwiej to zrobić w tortownicy). Ciasto możemy polać masą czekoladową. Całość powinna się chłodzić w lodówce co najmniej 12 godzin.

#SmakiPolskie 🔸 Dzisiaj zachęcam Was do podjęcia kulinarnego wyzwania z Podlasia, a ściślej z okolic Hajnówki, bo...

Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 22 października 2020

"One towarzyszą nam od urodzenia aż do śmierci" - zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której Elżbieta Fionik z Bielska Podlaskiego opowiedziała o pieczywie obrzędowym - korowajach.

Posłuchaj
04:51 [ PR1]PR1 (mp3) 22 październik 2020 10_20_44.mp3 Przepis na ciasto marcinek - kulinarne wyzwanie z Hajnówki (Smaki polskie/Jedynka)

 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Joanna Racewicz

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 22.10.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Soljanka - przepis na tradycyjną chłopską zupę

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2020 13:05
Przepisów na soljankę jest mnóstwo. My proponujemy soljankę w nieco bardziej wykwintnej - i trochę bardziej pracochłonnej - wersji. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Lato zamknięte w słoiku. Przepis na sałatkę z ogórków, marchewki, papryki i cebuli

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2020 12:40
Mamy szczyt sezonu przetwórczego. Zachęcamy do zrobienia przepysznej sałatki, której głównym bohaterem są ogórki gruntowe.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dynia w kuchni - najpiękniejsze jesienne warzywo. Wcale nie musi być mdła

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2020 13:43
Dynia niesłusznie traktowana jest po macoszemu i zazwyczaj ląduje w occie, jako marynowana. A można z niej robić jarzynkę, placki, kotlety, ciasta, farsz do naleśników, dodatek do rizotto lub kaszotto, podać jako puree, frytki albo zupę krem. Rodzajów dyni jest bardzo wiele i każda sprawdza się w innej potrawie.
rozwiń zwiń