Przepis na idealną jesienną sałatkę z buraków

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2020 12:00
Ta smaczna, zdrowa i kolorowa sałatka doskonale sprawdzi się jako jesienny dodatek do każdego obiadu. Może też z powodzeniem służyć jako baza do przekładania śledzia pod pierzynką!
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: New Africa/shutterstock.com

Składniki:

  • 4-5 średnich buraków
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 czerwona papryka
  • olej
  • ocet jabłkowy
  • sól, pieprz
  • kolendra

Jak zrobić?

Buraki - owinięte w folię aluminiową - pieczemy do miękkości w piekarniku. Ostudzone ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Czerwoną cebulę i ogórki kiszone również ścieramy na tarce. Dodajemy drobno posiekaną czerwoną paprykę. Wszystkie składniki mieszamy i skrapiamy octem jabłkowym. Następnie sałatkę przykrywamy i odstawiamy na jakieś pół godziny. Po tym czasie danie dosalamy, dodajemy pieprz, posiekaną kolendrę i skrapiamy olejem. Sałatkę podajemy schłodzoną, z lodówki.


#SmakiPolskie 🔸 Jesień to kolorystycznie najpiękniejsza pora roku, nie tylko w parkach 🍂 ale także na bazarach i...

Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 5 listopada 2020

 

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której rozmawialiśmy z Beatą Musiał z Cateringu Niespodzianka o tym, jak podkręcić smak przetworów.

Posłuchaj
03:59 [ PR1]PR1 (mp3) 5 listopad 2020 11_19_21.mp3 Jak podkręcić smak przetworów? (Smaki polskie/Jedynka)

 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Joanna Racewicz

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 5.11.2020

Godzina emisji: 11.20

kk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Soljanka - przepis na tradycyjną chłopską zupę

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2020 13:05
Przepisów na soljankę jest mnóstwo. My proponujemy soljankę w nieco bardziej wykwintnej - i trochę bardziej pracochłonnej - wersji. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Lato zamknięte w słoiku. Przepis na sałatkę z ogórków, marchewki, papryki i cebuli

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2020 12:40
Mamy szczyt sezonu przetwórczego. Zachęcamy do zrobienia przepysznej sałatki, której głównym bohaterem są ogórki gruntowe.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dynia w kuchni - najpiękniejsze jesienne warzywo. Wcale nie musi być mdła

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2020 13:43
Dynia niesłusznie traktowana jest po macoszemu i zazwyczaj ląduje w occie, jako marynowana. A można z niej robić jarzynkę, placki, kotlety, ciasta, farsz do naleśników, dodatek do rizotto lub kaszotto, podać jako puree, frytki albo zupę krem. Rodzajów dyni jest bardzo wiele i każda sprawdza się w innej potrawie.
rozwiń zwiń