Rokitnik w roli głównej - przepis na sok, dżem i sos do mięs

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2020 10:00
Rokitnik zwyczajny jest rośliną nadzwyczajną. Jego owoce są bogate w makro- i mikroelementy oraz witaminy - zawierają ponad dwa razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka! W audycji "Smaki polskie" zaprezentowaliśmy pomysły na wykorzystanie rokitnika w kuchni.
Rokitnik
RokitnikFoto: iva/shutterstock.com

Składniki na sok z rokitnika:

  • kilogram owców rokitnika
  • kilogram cukru

Jak zrobić?

Owoce rokitnika zasypujemy cukrem i pozostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy je na bardzo małym ogniu przez około pół godziny (od zawrzenia). Następnie powstał płyn odcedzamy, zlewamy do butelek i pasteryzujemy. Butelki trzymamy w ciemnym miejscu. 

Składniki na dżem z rokitnika:

  • kilogram owoców rokitnika
  • litr wody
  • pól kilograma cukru

Jak zrobić?

Wszystkie składniki gotujemy na niewielkim ogniu przez 40 minut. Gorący dżem wkładamy do czystych słoików, zakręcamy szczelnie.

Składniki na sos do mięs z rokitnikiem:

  • dwie garści owoców rokitnika
  • jedna szalotka
  • kubek bulionu (mięsny lub drobiowy)
  • trzy łyżki syropu klonowego
  • trzy łyżki octu winnego
  • sól, pieprz

Jak zrobić?

Syrop klonowy i ocet winny zagotowujemy. Dodajemy posiekaną szalotkę i dusimy przez dwie minuty. Wszystko zalewamy gorącym bulionem. Na małym ogniu redukujemy nadmiar płynu, po czym dodajemy owoce rokitnika. Dusimy jeszcze pięć minut, przecieramy przez sito, doprawiamy solą i pieprzem.

#SmakiPolskie 🔸 Nazwa „rokitnik ZWYCZAJNY” jest dalece krzywdząca, bo rokitnik jest rośliną nadzwyczajną 🦸‍♀️ zawiera...

Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 12 listopada 2020


Czytaj więcej:


Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której mówiliśmy o tym, jak wykorzystać rośliny takie, jak pokrzywa czy dzika róża. 

Posłuchaj
05:19 [ PR1]PR1 (mp3) 12 listopad 2020 10_25_14.mp3 Rokitnik w roli głównej - przepis na sok, dżem i sos do mięs (Smaki polskie/Jedynka)

 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Joanna Racewicz

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 12.11.2020

Godzina emisji: 11.20

kk

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Dynia w kuchni - najpiękniejsze jesienne warzywo. Wcale nie musi być mdła

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2020 13:43
Dynia niesłusznie traktowana jest po macoszemu i zazwyczaj ląduje w occie, jako marynowana. A można z niej robić jarzynkę, placki, kotlety, ciasta, farsz do naleśników, dodatek do rizotto lub kaszotto, podać jako puree, frytki albo zupę krem. Rodzajów dyni jest bardzo wiele i każda sprawdza się w innej potrawie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na idealną jesienną sałatkę z buraków

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2020 12:00
Ta smaczna, zdrowa i kolorowa sałatka doskonale sprawdzi się jako jesienny dodatek do każdego obiadu. Może też z powodzeniem służyć jako baza do przekładania śledzia pod pierzynką!
rozwiń zwiń