Świąteczne wypieki. Jak zrobić piernik staropolski? Mamy przepis!

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2020 11:25
By nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę, dzień przed wigilią, pracę można sobie rozłożyć. Na przykład taki piernik staropolski można już teraz zagnieść, aby sobie przez te kilka tygodni dojrzewał. Jedna uwaga - piernik, jako ciasto wykwintne, nie lubi szachrajstw, dlatego użyte do jego wyrobu składniki muszą być naprawdę dobrej jakości.
Piernik
PiernikFoto: zi3000/shutterstock.com

Składniki:

  • 30 dag miodu
  • 200 g cukru
  • 150 g masła
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 80 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 3-4 łyżki orzechów włoskich
  • przyprawy (ubite w moździerzu: kulki pieprzu, anyż, kora cynamonu, goździki, kolendra i kardamon albo gotowa mieszanka)
  • powidła śliwkowe

muzyka słuchawki kuchnia gotowanie shutterstock 1200.jpg
Przepisy kulinarne

Jak zrobić?

Miód, cukier i masło rozpuszczamy w garnku z grubym dnem. Odstawiamy, studzimy. Do miski przesiewamy mąkę pszenną (można ją zmieszać z razową albo krupczatką) i dodajemy jajko, żółtka oraz przyprawy. Wszystko mieszamy, dolewamy rozpuszczony miód z masłem i cukrem, znowu mieszamy.

Do gęstej jednolitej masy wlewamy pomału ciepłe mleko z sodą i dodajemy drobno posiekane lub starte orzechy włoskie. Znowu wyrabiamy - drewnianą łyżką albo mikserem z końcówkami świderkami. Wyrobione ciasto przekładamy do kamiennego garnka lub do szklanego naczynia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-4 tygodnie.

Po tym czasie ciasto wyciągamy, przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wsadzamy do nagrzanego - 180 stopni - piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut. Po wystygnięciu kroimy na trzy równe części, przekładamy gęstymi powidłami śliwkowymi, zawijamy szczelnie w folię i znowu odstawiamy na kilka dni.

Piernik przed podaniem można posmarować domowym lukrem na bazie gorzkiej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietanki, masła i cukru pudru. Dodatkowo można go obsypać jeszcze posiekanymi orzechami i skórką pomarańczową.


#SmakiPolskie 🔸 Święta 🎄 można przygotować wcześniej - pierogi, uszka i kapustę da się zamrozić, a staropolski piernik...

Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 26 listopada 2020

Czytaj więcej:


Co jeszcze można przygotować wcześniej, kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem? Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której o swoich przygotowaniach opowiedzieli: Agnieszka Kunikowska, Błażej Prośniewski i prowadząca - Małgorzata Raducha.
Posłuchaj
03:52 [ PR1]PR1 (mp3) 26 listopad 2020 10_16_55.mp3 Kulinarne przygotowania do świąt Bożego Narodzenia (Smaki polskie/Jedynka)
 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Joanna Racewicz

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 26.11.2020

Godzina emisji: 11.00-12.00

kk

Czytaj także

Soljanka - przepis na tradycyjną chłopską zupę

Ostatnia aktualizacja: 10.09.2020 13:05
Przepisów na soljankę jest mnóstwo. My proponujemy soljankę w nieco bardziej wykwintnej - i trochę bardziej pracochłonnej - wersji. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na doskonały schab po warszawsku

Ostatnia aktualizacja: 24.09.2020 12:40
- Schab w galarecie z musem chrzanowym - połączenie idealne. To wstęp do dobrej zabawy, do dobrej konsumpcji. Tajemnica dobrego schabu po warszawsku to odpowiednio doprawiona galareta i puszysty, delikatny mus - powiedział w audycji "Smaki polskie" Rafał Borowski z restauracji "U Wieniawy".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dynia w kuchni - najpiękniejsze jesienne warzywo. Wcale nie musi być mdła

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2020 13:43
Dynia niesłusznie traktowana jest po macoszemu i zazwyczaj ląduje w occie, jako marynowana. A można z niej robić jarzynkę, placki, kotlety, ciasta, farsz do naleśników, dodatek do rizotto lub kaszotto, podać jako puree, frytki albo zupę krem. Rodzajów dyni jest bardzo wiele i każda sprawdza się w innej potrawie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gęsie pipki. Przepis na potrawę z gęsich żołądków

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2020 11:50
Gęsie pipki to potrwa kuchni żydowskiej. Występuje w dwóch wersjach - można ją zrobić z gęsich szyjek lub gęsich żołądków. My polecamy tę drugą opcję.
rozwiń zwiń