Przepis na świąteczne drożdżowe paszteciki

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2020 13:00
Są dość pracochłonne - szczególnie jeśli chodzi o farsz - ale efekt wart jest włożonej pracy. Domownicy i goście na pewno docenią. Jeśli obawiamy się, że nie będziemy mieli czasu tuż przed Wigilią, paszteciki można upiec już teraz i zamrozić. Przed podaniem należy je podgrzać w piekarniku.
Paszteciki
PasztecikiFoto: Małgorzata Raducha

Składniki:


shutterstock gotowanie dziecko rodzic 1200.jpg
Przepisy kulinarne w Polskim Radiu

Ciasto

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 jaja
  • kubek śmietany 18%
  • 40 g drożdży
  • łyżeczka cukru
  • przyprawy: sól, kurkuma, majeranek, gałka muszkatołowa, kminek

Farsz

  • podgotowana a następnie podsmażona słodka kapusta z kapustą kiszoną w stosunku pół na pół
  • 2-3 podsmażone cebule
  • farsz można zrobić także z samej czerwonej cebuli z dodatkiem miodu, odrobiny octu jabłkowego, soli i pieprzu

W misce posiekać mąkę z masłem. W osobnym kubku lub garnuszki zmieszać dokładnie śmietanę, drożdże, cukier, sól i żółtka. Następnie wszystko połączyć. Ciasto wyrobić ręką do gładkości, dodać do niego kurkumę, majeranek i gałkę muszkatołową.

Ciasto rozwałkować do grubości 2 mm. Wykrawać z niego szklanką kółka, jak na pierogi. Każdy krążek nadziać farszem, dokładnie skleić, posmarować białkami pozostałymi z jajek i obsypać kminkiem.

Paszteciki pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny. Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni do zezłocenia. Można je wyciągać od razu.

Czytaj więcej:


Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której gość Małgorzaty Raduchy, Beata Musiał z "Niespodzianki", opowiedziała m.in. o tym, jak zrobić makowiec, by się nie narobić i co dodać do bigosu.


Posłuchaj
04:09 [ PR1]PR1 (mp3) 17 grudzień 2020 10_21_35.mp3 Świąteczne smakołyki Beaty Musiał z "Niespodzianki" (Smaki polskie/Jedynka)

 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Agnieszka Kunikowska

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 17.12.2020

Godzina emisji: 9.00-12.00

kk

Czytaj także

Gęsie pipki. Przepis na potrawę z gęsich żołądków

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2020 11:50
Gęsie pipki to potrwa kuchni żydowskiej. Występuje w dwóch wersjach - można ją zrobić z gęsich szyjek lub gęsich żołądków. My polecamy tę drugą opcję.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na ciasto marcinek - kulinarne wyzwanie z Hajnówki

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2020 12:20
Ostrzegamy - marcinek to ciasto pracochłonne. Wypiekanie 14 placków zajmie nam ponad dwie godziny. Wysiłek się jednak opłaci - efekt jest przepyszny! 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na kotlety mielone z jajkami przepiórczymi

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2020 11:15
Dziś zapraszamy na oryginalną, choć wcale nie bardziej pracochłonną, wersję mielonych.
rozwiń zwiń