Czy bajaderka jest zawsze z resztek? Przepis na wyjątkowe kule bajaderkowe

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2021 12:00
Jak osłodzić sobie życie w karnawale? Dziś podamy przepis na klasyk klasyków, czyli bajaderkę, a właściwie kule bajaderkowe.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Elena Veselova/shutterstock.com

shutterstock gotowanie dziecko rodzic 1200.jpg
Przepisy kulinarne w Polskim Radiu

Składniki:

  • 800 g pokruszonych herbatników i resztek ciast (bez kremu i żelatyny)
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • słoik powideł śliwkowych
  • pół kostki masła
  • olejek migdałowy lub rumowy
  • 3-4 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego
  • 3-4 łyżki kakao
  • masa czekoladowa - tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej ze 125 g masła
  • wiórki kokosowe i pokruszone orzechy (do obtoczenia)
  • ewentualnie - 2 łyżki aromatycznego alkoholu

Jak zrobić?

W garnuszku zagotowujemy cukier, masło, mleko i kakao. Wystudzoną mieszankę łączymy w misce z pokruszonymi ciastkami, powidłami, kremem orzechowym/czekoladowym i olejkiem migdałowym/rumowym. Na tym etapie możemy dodać dla smaku alkohol. Z uzyskanej masy formujemy kule, które obtaczamy w masie czekoladowej, a następnie w wiórkach i orzechach. Kule schładzamy.


#SmakiPolskie 🔸 Kochani, wrzućmy na luz przy karnawale 😄 tym bardziej, że pandemia nas i tak ogranicza - nie ma...

Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 21 stycznia 2021

Czytaj więcej:


Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której o tym, jak osłodzić sobie życie w karnawale. Małgorzata Raducha rozmawiała z Beatą Musiał z Bistro Niespodzianka. Co jest najważniejsze w cieście faworkowym? Jaka jest tajemnica dobrej szarlotki? Czy bajaderki zawsze robi się z resztek?


Posłuchaj
04:28 Jedynka/Smaki polskie - 21.01.2021 Jak osłodzić sobie życie w karnawale (Smaki polskie/Jedynka)

 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Joanna Racewicz

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 21.01.2021 r.

Godzina emisji: 9.00-12.00

kk

Czytaj także

Gęsie pipki. Przepis na potrawę z gęsich żołądków

Ostatnia aktualizacja: 08.10.2020 11:50
Gęsie pipki to potrwa kuchni żydowskiej. Występuje w dwóch wersjach - można ją zrobić z gęsich szyjek lub gęsich żołądków. My polecamy tę drugą opcję.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na ciasto marcinek - kulinarne wyzwanie z Hajnówki

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2020 12:20
Ostrzegamy - marcinek to ciasto pracochłonne. Wypiekanie 14 placków zajmie nam ponad dwie godziny. Wysiłek się jednak opłaci - efekt jest przepyszny! 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na kotlety mielone z jajkami przepiórczymi

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2020 11:15
Dziś zapraszamy na oryginalną, choć wcale nie bardziej pracochłonną, wersję mielonych.
rozwiń zwiń