Dziś tłusty czwartek. Mamy przepis na proste pączusie serowe

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2021 12:45
By tradycji stało się zadość, dziś trzeba zjeść przynajmniej jednego pączka. My zapraszamy na niezwykle proste pączusie serowe, z nadzieniem lub bez, obsypane cukrem lub z lukrem na bazie ubitych białek. Robi się je szybciej niż tradycyjne pączki, a są równie pyszne!
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: SAPhotog/shutterstock.com

shutterstock gotowanie dziecko rodzic 1200.jpg
Przepisy kulinarne w Polskim Radiu

Składniki:

  • 250 g sera białego przeciśniętego przez praskę do ziemniaków
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 3/4 szklanki cukru pudru (do zrobienia lukru)
  • łyżeczka sody
  • 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • sok z połówki cytryny
  • tłuszcz do smażenia (olej)

Jak zrobić?

Mieszamy mąkę z sodą i solą. Dodajemy ser biały, cukier zwykły i z wanilią, żółtka i śmietanę. Masę zagniatamy (można skorzystać z pomocy robota kuchennego). Z ciasta - dość gęstego i lepkiego - wyrabiamy niewielkie kulki. 

W garnku rozgrzewamy olej, na który wrzucamy nasze pączusie. Smażymy je po obu stronach do zezłocenia. Słodkości odsączamy na ręcznikach papierowych.

Pączusie - ostudzone - oblewamy lukrem zrobionym z ubitych na sztywno białek, cukru pudru i soku z cytryny.


#SmakiPolskie 🔸 Dzisiaj najsłodszy dzień roku ☺️ w którym możemy sobie pofolgować, smakując róże karnawałowe, pączki 🍩...

Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 11 lutego 2021

Czytaj także:


Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której gościem była Katarzyna Bosacka. Dziennikarka, autorka publikacji na temat zdrowia i urody, podzieliła się swoim przepisem na pyszną słodycz.

- Mieszamy rozdrobnione banany z mąką, jajkiem i szczyptą cynamonu. Można dodać też trochę proszku do pieczenia. Bananowe zawijasy smażymy na głębokim tłuszczu. Dzieciaki to kochają. To ma milion kilokalorii, ale w tłusty czwartek można sobie pozwolić - stwierdziła.

By masa nam się nie rozpadła, należy ją przełożyć do rękawa cukierniczego zrobionego z foliowej torebki i wyciskać bezpośrednio na gorący tłuszcz.

Posłuchaj
02:47 Jedynka/Smaki polskie - 11.02.2021 Tłusty czwartek (Smaki polskie/Jedynka)
 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Sława Bieńczycka

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 11.02.2021 r.

Godzina emisji: 9.00-12.00

kk

Czytaj także

Przepis na danie jednogarnkowe - Kociołek Radziwiłła

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2020 09:00
Po sprawdzony przepis Małgorzata Raducha pojechała na Podlasie, do Kiermus.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Badridżani. Przepis na pyszne zawijaski z bakłażana

Ostatnia aktualizacja: 28.01.2021 11:50
Chwilowo - z uwagi na pandemię koronawirusa - nie możemy podróżować. Nie musimy jednak wsiadać w samolot, by poczuć się jak na wakacjach. Dziś proponujemy... Gruzję na talerzu - zimną przekąskę badridżani.
rozwiń zwiń