Miksujemy cukier do wypieków i cukier waniliowy z masłem aż do uzyskania puszystej białej masy. Do niej dodajemy pozostałe składniki.
Ciasto dzielimy na 14 części. Każdą część wałkujemy między krążkami papieru do pieczenia o średnicy 22 cm, mocno podsypanego mąką. Pieczemy każdy krążek osobno ok. 10 minut - tylko do zezłocenia - w temperaturze 175 stopni (termoobieg).
W międzyczasie przygotowujemy masę - miksujemy śmietanę 30% i 18% z cukrem pudrem. Pod koniec miksowania dodajemy sok z cytryny.
Wystudzone krążki ciasta przekładamy schłodzoną masą śmietanową (najłatwiej to zrobić w tortownicy). Ciasto możemy polać masą czekoladową. Całość powinna się chłodzić w lodówce co najmniej 12 godzin.
#SmakiPolskie 🔸 Dzisiaj zachęcam Was do podjęcia kulinarnego wyzwania z Podlasia, a ściślej z okolic Hajnówki, bo...
Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 22 października 2020
"One towarzyszą nam od urodzenia aż do śmierci" - zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której Elżbieta Fionik z Bielska Podlaskiego opowiedziała o pieczywie obrzędowym - korowajach.
04:51 [ PR1]PR1 (mp3) 22 październik 2020 10_20_44.mp3 Przepis na ciasto marcinek - kulinarne wyzwanie z Hajnówki (Smaki polskie/Jedynka)
***
Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku
Prowadzi: Joanna Racewicz
Autorka: Małgorzata Raducha
Data emisji: 22.10.2020
Godzina emisji: 9.00 - 12.00
kk