Kumpiak - przepis na surowy suszony schab

Ostatnia aktualizacja: 04.03.2021 12:00
Suszone w przyprawach mięso wołowe - znane pod nazwą basturma - to specjalność kuchni armeńskiej. My zachęcamy do wypróbowania przepisu rodem z Podlasia.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: ra3rn/shutterstock.com

Składniki:

  • 1,5 kg schabu środkowego bez kości
  • szklanka cukru
  • szklanka soli
  • czosnek
  • majeranek
  • tymianek

książka przepis gotowanie 1200.jpg
Przepisy w portalu Polskieradio.pl

Czytaj także:

Jak zrobić:

Schab myjemy pod zimną wodą. Następnie wycieramy go papierowym ręcznikiem i nacieramy szklanką cukru. Odstawiamy mięso na dobę do lodówki (co jakiś czas je przewracamy). Po 24 godzinach mięso płuczemy zimną wodą, osuszamy je ręcznikiem papierowym i zasypujemy szklanką soli. Znów odstawiamy je na 24 godziny.

Po tym czasie schab - po raz kolejny - płuczemy, osuszamy i tym razem nacieramy czosnkiem wyciśniętym przez praskę zmieszanym z ziołami - majerankiem i tymiankiem. Mięso ponownie odstawiamy na dobę, ale po tym czasie już go nie płuczemy.

Tak przygotowane mięso zawijamy w gazę i wieszamy w przewiewnym ciepłym miejscu. Najlepiej przy kaloryferze (mięso nie może go dotykać). Po pięciu dniach schab jest gotowy, ale nie zaszkodzi go potrzymać dłużej w lodówce, żeby lepiej dojrzał.



#SmakiPolskie 🔸 Dzisiaj zwiedzaliśmy kulinarnie Armenię 🇦🇲 której specjałem jest suszone w przyprawach mięso wołowe,...

Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 4 marca 2021

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której mówiliśmy o ormiańskiej kuchni:


Posłuchaj
02:52 Jedynka/Cztery pory roku - 4.03.2021 polskie smaki Specjały kuchni armeńskiej (Cztery pory roku/Jedynka)

 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 4.03.2021 r.

Godzina emisji: 11.20

kk

Czytaj także

Przepis na ciasto marcinek - kulinarne wyzwanie z Hajnówki

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2020 12:20
Ostrzegamy - marcinek to ciasto pracochłonne. Wypiekanie 14 placków zajmie nam ponad dwie godziny. Wysiłek się jednak opłaci - efekt jest przepyszny! 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy bajaderka jest zawsze z resztek? Przepis na wyjątkowe kule bajaderkowe

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2021 12:00
Jak osłodzić sobie życie w karnawale? Dziś podamy przepis na klasyk klasyków, czyli bajaderkę, a właściwie kule bajaderkowe.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na szybkie ciasto - ciasto marchewkowe

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2021 11:30
Jego zapach i konsystencja sprawią, że nawet najwięksi przeciwnicy słodkości skuszą się chociaż na kęs... a nawet kilka.
rozwiń zwiń