Przepis na chleb, który można upiec w domu

Ostatnia aktualizacja: 18.03.2021 09:00
Nie ma nic przyjemniejszego niż zapach chleba unoszący się w powietrzu. Nie ma nic pyszniejszego niż ciepła jeszcze kromka do śniadania. Dziś zachęcamy do wypróbowania przepisu na domowy chleb.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: nito/shutteerstock.com

Składniki:

  • 550 g mąki (najlepiej wymieszać rożne rodzaje) 
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • łyżka oliwy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • dodatki - ziarna (pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane, czarnuszka), suszone pomidory, suszona żurawina, suszona śliwka

książka przepis gotowanie 1200.jpg
Przepisy w portalu Polskieradio.pl

Czytaj także:

Jak zrobić:

Do naczynia (glinianego albo porcelanowego, NIE metalowego) wsypujemy mąkę, ziarna i drożdże. Dodajemy resztę składników, a na samym końcu wodę. Ciasto - starannie wyrobione przy pomocy drewnianej łyżki - musi być ciężkie i lepkie, ale powinno odchodzić od ścianek naczynia.

Formę "keksówkę" należy ogrzać pod bieżącą ciepłą wodą, a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożone do formy ciasto przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy w cieple na dwie godziny.

Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. Chleb pieczemy w 250 stopniach przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Gdy skórka chleba się zbrązowi jest on już gotowy. Chleb wyciągamy z formy i studzimy na drewnianej desce.


#SmakiPolskie Kochani Kucharze Wytrawni i Początkujący! 🧑‍🍳 🔸 Nie ma nic przyjemniejszego wśród kuchennych zajęć, niż...

Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 18 marca 2021

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której - wraz z Olgą Głębicką, blogerką i dziennikarką kulinarną - mówiliśmy o pieczeniu chleba w domu i o różnych rodzajach mąki. Lepiej swoją przygodę z chlebem zacząć od drożdży czy od zakwasu? 


Posłuchaj
03:41 Jedynka/Cztery pory roku - 18.03.2021 smaki polskie Przepis na chleb, który można upiec w domu (Cztery pory roku/Jedynka)

  

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 18.03.2021 r.

Godzina emisji: 11.35

kk

Czytaj także

Przepis na ciasto marcinek - kulinarne wyzwanie z Hajnówki

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2020 12:20
Ostrzegamy - marcinek to ciasto pracochłonne. Wypiekanie 14 placków zajmie nam ponad dwie godziny. Wysiłek się jednak opłaci - efekt jest przepyszny! 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy bajaderka jest zawsze z resztek? Przepis na wyjątkowe kule bajaderkowe

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2021 12:00
Jak osłodzić sobie życie w karnawale? Dziś podamy przepis na klasyk klasyków, czyli bajaderkę, a właściwie kule bajaderkowe.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na szybkie ciasto - ciasto marchewkowe

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2021 11:30
Jego zapach i konsystencja sprawią, że nawet najwięksi przeciwnicy słodkości skuszą się chociaż na kęs... a nawet kilka.
rozwiń zwiń