Pizza - przepis na łatwą do zrobienia w domu pizzę

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2021 13:15
Dziś zapraszamy na banalny przepis na doskonałą pizzę. Można na niej ułożyć dodatki, na jakie się ma ochotę. My proponujemy mozzarellę, cebulę i tuńczyka.
Pizza
PizzaFoto: shutterstock.com

Składniki:

Ciasto:

  • 2,5 dag świeżych drożdży 
  • 250 g mąki pszennej
  • 2/3 kubka ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka oregano

Dodatki:

  • wedle uznania - my proponujemy: mozzarella, szalotka i tuńczyk 

Sos pomidorowy:

  • szklanka passaty pomidorowej
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone oregano
  • świeża bazylia
  • sól, cukier

książka przepis gotowanie 1200.jpg
Przepisy w portalu Polskieradio.pl

Czytaj także:

Jak zrobić:

Z drożdży (o temperaturze pokojowej), ciepłej wody oraz cukru/miodu i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn. Gdy - po około kwadransie - wyraźnie się powiększy, do miski - najlepiej ogrzanej np. ciepłą wodą - przesiewamy resztę mąki i dodajemy oregano oraz sól. Robimy w mące dołek i wlewamy do niego nasz rozczyn. Ciasto zagniatamy, na koniec dodając oliwę. Musi być elastyczne i odchodzić od ręki. 

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przekładamy je na stolnicę -  najlepiej lekko ogrzaną - i jeszcze przez chwilę zagniatamy. Ciasto wykładamy do okrągłej formy, rozciągające je od środka, na brzegach zostawiamy nieco grubszy wałeczek. Tzw. blat powinien odpocząć przez kwadrans. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. 

Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy wyciśnięte ząbki czosnku. Następnie dodajemy szklankę passaty pomidorowej, szczyptę soli, cukru i suszone oregano. Sos zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy około kwadransa. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię.

Wkładamy nasz blat do nagrzanego piekarnika na pięć minut. Po tym czasie wyciągamy go i smarujemy sosem. Teraz czas na dodatki - my polecamy mozzarellę (porwaną), krążki cebuli (najlepiej szalotki) i tuńczyka. Ciasto posmarowane sosem i z dodatkami znów wkładamy do piekarnika na pięć minut.


#SmakiPolskie 🔸 Pizza 🍕 na dobre rozgościła się nad Wisłą, a szczególnie w tych trudnych czasach, które mamy. Jej...

Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 25 marca 2021

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której szukaliśmy odpowiedzi na pytanie, czym się różni tradycyjna pizza włoska od popularnej w Polsce mrożonej. Bez czego nie można mówić o dobrej pizzy? Dlaczego żaden Włoch nie weźmie do ust takiej z ananasem?


Posłuchaj
03:41 Jedynka/Cztery pory roku - 25.03.2021 smaki polskie Pizza - przepis na łatwą do zrobienia w domu pizzę (Cztery pory roku/Jedynka)

   

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 25.03.2021 r.

Godzina emisji: 11.35

kk

Czytaj także

Przepis na ciasto marcinek - kulinarne wyzwanie z Hajnówki

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2020 12:20
Ostrzegamy - marcinek to ciasto pracochłonne. Wypiekanie 14 placków zajmie nam ponad dwie godziny. Wysiłek się jednak opłaci - efekt jest przepyszny! 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy bajaderka jest zawsze z resztek? Przepis na wyjątkowe kule bajaderkowe

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2021 12:00
Jak osłodzić sobie życie w karnawale? Dziś podamy przepis na klasyk klasyków, czyli bajaderkę, a właściwie kule bajaderkowe.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na szybkie ciasto - ciasto marchewkowe

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2021 11:30
Jego zapach i konsystencja sprawią, że nawet najwięksi przeciwnicy słodkości skuszą się chociaż na kęs... a nawet kilka.
rozwiń zwiń