Jak zrobić paschę - typowy wielkanocny deser?

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2021 11:50
Pascha to deser, w przypadku którego nie tyle umiejętności kucharza się liczą, ile jakość składników. Podstawą potrawy jest bardzo dobry wiejski tłusty biały ser.
Pascha
PaschaFoto: Anatol Chomicz/Agencja Forum

Składniki:

  • 1 kg twarogu
  • kostka masła 82-proc.
  • szklanka cukru pudru
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • 5 żółtek
  • łyżeczka smażonej skórki pomarańczy
  • łyżeczka startej skórki cytryny
  • 50 g posiekanych migdałów
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych suszonych fig
  • 1 łyżka aromatycznego alkoholu/likieru

książka przepis gotowanie 1200.jpg
Przepisy w portalu Polskieradio.pl

Przygotowanie:

Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Masło dokładnie i cierpliwie ucieramy - dodając składniki po kolei - z cukrem pudrem, cukrem z wanilią, skórką cytrynową i żółtkami.

Do masy dodajemy zmielony twaróg. Do połączenia składników na tym etapie możemy już użyć miksera. Dosypujemy bakalie (wcześniej namoczone w alkoholu) i mieszamy, aby się równomiernie pochowały w masie.

Bierzemy duże sito, wykładamy je podwójnie złożoną gazą i całość umieszczamy na misce. Przekładamy do sitka naszą masę serową. Wierzch gazy związujemy, przykrywamy talerzykiem i obciążamy jakimś ciężkim naczyniem lub słojem. Wstawiamy naczynie do lodówki na co najmniej jedną noc.

Przed podaniem wykładamy paschę ostrożnie na paterę, pamiętając o usunięciu nitek z gazy. Wierzch deseru dodatkowo możemy jeszcze ozdobić resztą posiekanych bakalii.


#SmakiPolskie 🔸 Kochani, wprawdzie wyjątkowe i inne, ale jednak Święta będą! 😊 Każdy na swój sposób się do nich...

Opublikowany przez Jedynka - Program 1 Polskiego Radia Czwartek, 1 kwietnia 2021

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której o wielkanocnym stole rozmawialiśmy z Beatą Musiał z Niespodzianki.


Posłuchaj
03:19 Jedynka/Cztery pory roku - 1.04.2021 smaki polskie Jak zrobić paschę - typowy wielkanocny deser? (Cztery pory roku/Jedynka)

 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 1.04.2021 r.

Godzina emisji: 10.45

kk

Czytaj także

Przepis na ciasto marcinek - kulinarne wyzwanie z Hajnówki

Ostatnia aktualizacja: 22.10.2020 12:20
Ostrzegamy - marcinek to ciasto pracochłonne. Wypiekanie 14 placków zajmie nam ponad dwie godziny. Wysiłek się jednak opłaci - efekt jest przepyszny! 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy bajaderka jest zawsze z resztek? Przepis na wyjątkowe kule bajaderkowe

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2021 12:00
Jak osłodzić sobie życie w karnawale? Dziś podamy przepis na klasyk klasyków, czyli bajaderkę, a właściwie kule bajaderkowe.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na szybkie ciasto - ciasto marchewkowe

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2021 11:30
Jego zapach i konsystencja sprawią, że nawet najwięksi przeciwnicy słodkości skuszą się chociaż na kęs... a nawet kilka.
rozwiń zwiń