Samemu można poświęcić święconkę, nie trzeba iść do kościoła
05:49 Jedynka/Cztery pory roku - 31.03.2021 jajka 1 Jajka występują w muzyce, literaturze oraz filmie (Jedynka/Cztery pory roku)
04:22 Jedynka/Cztery pory roku - 31.03.2021 jajka 2 Czy jajka są zdrowe? (Jedynka/Cztery pory roku)
01:01 Jedynka/Cztery pory roku - 31.03.2021 jajka 3 Jajka są nieodłącznym elementem na wielkanocnym stole (Jedynka/Cztery pory roku)
Już u Słowian jajo było potężnym amuletem przeciwko czarom i złym mocom. Kraszone, malowane, woskowane czy z wyciętymi i naklejanymi papierowymi wzorami… Swoje znaczenie miały także kolory jajek, ponieważ czerwień i biel składały hołd domowym duchom, czerń i biel duchom ziemi, a zieleń przywoływała odrodzenie przyrody.
W naturze jajka też mają różne barwy. - Możemy przede wszystkim rozróżnić zabarwienie, które przesiąka skorupkę dość głęboko i to jest taka podstawowa barwa jaja. Mogą to być takie od blado-beżowych jaj, poprzez niebieskawe, zielonkawe, oliwkowe, brązowawe i oczywiście jednolicie ubarwione, ale także nakrapiane czy plamkowane - wyjaśnia ornitolog dr Patryk Rogiński.
Gość Jedynki dodaje, że plamki zazwyczaj są dość ciemne, tj. rdzawe, brązowe bądź czarne. Jest to zależne od nasycenia wierzchniej warstwy skorupki przez barwniki.
Jak okazuje się, pojedyncze jaja mogą osiągać wartość od kilkuset tysięcy do kilku milionów dolarów. Oczywiście chodzi jednak o te złote, platynowe, połyskujące diamentami i kamieniami szlachetnymi wielkanocne pisanki z petersburskiej pracowni Carla Faberge.
Są dobre dla naszego zdrowia
Jajka są również skarbnicą różnych składników odżywczych. - Jest ich bardzo dużo w żółtku. Najważniejsze jest jednak, to że jajo zawiera pełnowartościowe białko, które nasz organizm wykorzystuje w pełni na budowę różnych tkanek, mięśni, enzymów, hormonów czy chociażby ciał odpornościowych. W jajku mamy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D i E. Przede wszystkim właśnie one są zgromadzone w żółtku, ale mamy też witaminę B12 - mówi Magdalena Siuba-Strzelińska.
Dietetyczka podpowiada, że jajko jest świetnym źródłem żelaza, co jest wskazane u osób, które mają niedokrwistość. Poza tym zawiera karotenoidy, a dokładnie zeaksantynę i luteinę, które bardzo dobrze wpływają na nasz wzrok.
Jak często można jeść jajka?
- Jajka są dość silnym alergenem - zaznacza jednak dr Michał Mularczyk, internista, kardiolog interwencyjny i dietetyk. - Obawiałbym się częstego spożywania jajka z powodu alergii. W związku z tym jajka można zjeść 2-3 razy w tygodniu. Ważna jest też postać, żeby nie było to spalone jajko. Najzdrowszą formą jest nieścięte żółtko i białko lekko ścięte - dodaje.
Magdalena Siuba-Strzelińska przyznaje, że jajka zawierają dużo cholesterolu. Dlatego też warto je jeść rozsądnie. - Tak naprawdę spożycie jednego jajka w ciągu dnia, czyli siedmiu jajek tygodniowo nie wpływa znacząco na podwyższenie poziomu cholesterolu, a tym samym na wzrost ryzyka chorób serca czy wzrost ryzyka cukrzycy - słyszymy.
Czytaj także:
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadziła: Sława Bieńczycka
Goście: dr Patryk Rogiński (ornitolog), Magdalena Siuba-Strzelińska (dietetyk kliniczny), dr Michał Mularczyk (internista, kardiolog interwencyjny, dietetyk)
Data emisji: 31.03.2021
Godzina emisji: 9.00-11.00
DS