Przepis na pierogi z pieczonym mięsem kaczki

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2021 12:25
Jeśli znudziły ci się klasyczne pierogi z mięsem wieprzowym, z białym serem lub kapustą i grzybami, oto przepis dla ciebie. Dziś zachęcamy do zrobienia pysznych pierogów z farszem z mięsa kaczki.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Honshovskyi Vadym/shutterstock.com

Składniki:

Ciasto:

  • mąka pszenna
  • mleko
  • olej
  • sól
  • ciepła woda
książka przepis gotowanie 1200.jpg
Przepisy w portalu Polskieradio.pl


Farsz:

  • mięso kaczki
  • jabłka
  • szalotki
  • świeża kolendra
  • majeranek
  • sól, pieprz

Czytaj także:

Jak zrobić?

Średniej wielkości kaczkę moczymy przez godzinę w solance. Następnie ją odsączamy, suszymy i nacieramy przyprawami (sól, pieprz, majeranek) oraz nadziewamy jabłkami.

Mięso pieczemy przez pół godziny w 250 stopniach. Potem przykrywamy je i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Dopiekamy przez godzinę, kilka razy przewracając.

Jeszcze ciepłą kaczkę (wraz z jabłkami z nadzienia) siekamy na desce ostrym nożem. Mięso łączymy z podsmażonymi wcześniej na patelni drobno posiekanymi szalotkami. Dodajemy drobno posiekaną świeżą kolendrę. 

Składniki na ciasto do pierogów łączymy i ugniatamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pierogi wypełniamy farszem, sklejamy i... gotowe.



Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której rozmawialiśmy z panią Ewą Gawryluk o pierogach z farszem "ptasim". Jak przygotować farsz z gęsi, kaczki, kurczaka? Jakie dodatki wybrać do mięsa? 


Posłuchaj
02:58 Jedynka/Cztery pory roku - 27.05.2021 smaki polskie Przepis na pierogi z pieczonym mięsem kaczki (Smaki polskie/Jedynka)

 

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzi: Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 27.05.2021 r.

Godzina emisji: 11.40

kk

Czytaj także

Pizza z ziemniaków - jak zrobić? Prosty przepis

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2021 12:00
Pizza ziemniaczana jest dużo prostsza w przygotowaniu niż tradycyjna pizza na drożdżach. Spróbujcie sami!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na niebanalną lasagne - lasagne z rybą!

Ostatnia aktualizacja: 11.03.2021 12:00
Lasagne to makaron z farszem. Klasyczny farsz powstaje z mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego, ale my dziś zapraszamy do spróbowania wersji tego dania z rybą w roli głównej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przepis na pyszne śledzie z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2021 10:00
Po świętach wielkanocnych zostały wam śledzie? Podpowiadamy, jak im dać drugie - niezwykle smaczne - życie.
rozwiń zwiń