X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Pijmy mleko... mimo wszysko

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2012 13:42
Nie ma dostatecznie dobrej wymówki, by zrezygnować z produktów mlecznych w diecie - uważa dietetyk, Joanna Lewitt-Dziełak.
Audio
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Glow Images/East News

Mleko jest najtańszym i najłatwiej dostępnym źródłem wapnia oraz ciał odpornościowych. Powinniśmy spożywać co najmniej dwie szklanki produktów mlecznych dziennie – mówi Joanna Lewitt-Dziełak, dietetyczka z Centrum Treningu Osobistego i Dietetyki EGO. – Oczywiście można uzupełniać niedobór wapnia sardynkami, płatkami owsianymi. Ale naprawdę to nie jest konieczne – przekonuje. Nawet jeśli ktoś ma niedobór laktazy, enzymu trawiącego laktozę, może jeść jogurty, gdyż bakterie probiotyczne produkują ten enzym. Dostępne są też jogurty o mniejszej zawartości laktozy. Gość "Czterech pór roku" szczególnie poleca izolat białka serwatki, który jest całkowicie pozbawiony laktozy, kazeiny i tłuszczu mlecznego, natomiast zawiera bardzo duże ilości wapnia. Można go kupić w aptekach i sklepach dla sportowców, ponoć jest bardzo smaczny.

Badania wskazują, że przeciwciała znajdujące się w mleku zwalczają np. rotawirusy, a pasteryzacja, choć zmniejsza nieco ilość globulin, nie pozbawia produktu takich właściwości. Dietetyk przypomina, że wapń jest nam konieczny, gdy chcemy się odchudzać. Tymczasem Polacy spożywają 50 proc. dawki wapnia zalecanej przez lekarzy.

Oprócz mleka krowiego dostępne są kozie, ośle i owcze, ale... – To mleko krowie jest najbardziej zbliżone do ludzkiego – podkreśla gość Jedynki.

Rozmawiał Wiesław Molak.

(lu)

Zobacz więcej na temat: białko diety jogurt zdrowie
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Ile mleka daje krowa?

Ostatnia aktualizacja: 09.09.2011 13:04
Nie każda krowa daje tyle samo mleka. Na świecie bowiem jest mnóstwo ras krów i są one hodowane – mówiąc wprost – albo dla swojego mleka, albo mięsa.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sytuacja na rynku mleka

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2011 09:42
Ten rok jest pomyślny dla producentów i przetwórców mleka. Ceny mleka w skupie poszły w górę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Miód dodawaj do letniej herbaty

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2012 12:29
Okazuje się, iż jeden ze starych domowych sposobów zabezpieczania się przed przeziębieniem ma błędną recepturę.
rozwiń zwiń

Czytaj także

W Algierii kochają nasze mleko

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2012 08:25
Świat rozsmakował się w polskiej żywności. W ciągu pierwszych 11 miesięcy 2011 r. sprzedaliśmy za granicę produkty żywnościowe warte 13,8 mld euro, o 12 proc. więcej niż rok wcześniej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

6 lutego - Poniedziałek w Czterech Porach Roku

Ostatnia aktualizacja: 06.02.2012 11:50
Zapraszamy...
rozwiń zwiń