X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Moda na tradycyjną polską kuchnię

Ostatnia aktualizacja: 09.03.2012 14:42
Sushi z ziemniakami, ogórkiem i śledzikiem? To raczej zakręcona kuchnia. Ale kuchnia ma być smaczna, Więc jeśli to sushi z ogórkiem jest smaczne, to czemu nie. A może stare polskie potrawy?
Audio
Moda na tradycyjną polską kuchnię
Foto: źr. Wikipedia.pl

Kuchnia się zmienia, bo zmienia się styl życia, zmienia się moda. Wraca więc moda na kuchnie polską. Wracają też stare, polskie warzywa takie jak pasternak, czy rzepa. – I okazuje się, że są to do pracy nowe i bardzo fajne materiały – mówi Agnieszka Kręglicka.

Agnieszka
Agnieszka Kręglicka

Odkrywany jest też topinambur. Przed ziemniakiem królowal na naszych stołach, jako warzywo skrobiowe. Teraz rośnie przy drogach, jako chwast. Więc jeśli ktoś chce mieć topinambur na stole, to raczej powinien przespacerować się wzdłuż polnych dróg. Tak samo do łask wraca olej tłoczony na zimno, ale nie z oliwek, ale z dostępnych w Polsce roślin oleistych. - To pozwala komponować nowe smaki w sałatkach - przekonuje gość radiowej Jedynki.

Aneta Kręglicka zwraca w "Czterech porach roku" uwagę, że takie jedzenie nie będzie - niestety - tanie. Bo jakość kosztuje, kosztuje również ekologiczne jedzenie.

Jednak stara prawda, że na jedzeniu nie warto oszczędzać sprawdza się. Bo im więcej wydamy na dobre i wartościowe jedzenie, tym niej wydamy na lekarstwa. Sprawdzili to już Amerykanie.

Aneta Kręglicka propaguje slow food, czyli jedzenie potraw w wolnym tempie, staranne ich przezuwanie i staranny ich dobór. Zachwyca się również polskimi serami, z których można - jej zdaniem - robić fantastyczne potrawy. Szkoda, że nic wspólnego z polską kuchnią nie mają potrawy, które często można zjeść w przydrożnych barach, opatrzonych szyldami tradycyjne polskie... coś tam.

Rozmawiała Karolina Rożej.

(ag)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Tajemnice kuchni chorwackiej

Ostatnia aktualizacja: 15.12.2011 12:10
Pod względem kulinarnym Chorwacja to bardzo ciekawy kraj. To kocioł kulturowy, a w potrawach da się zauważyć wpływy różnych sąsiednich narodów.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Życie bez schabowego

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2012 11:47
Jedni uważają, że aby zdrowo funkcjonować, człowiek musi jeść mięso. Inni twierdzą, że bez mięsa można świetnie egzystować. Dziś Dzień Wegetarian!
rozwiń zwiń

Czytaj także

Panowie, do garów!

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2012 12:50
Niechęć do gotowania to rysa na ogólnym wizerunku mężczyzny - zapewnia Barbara Adamczewska, autorka książki "Kuchnia dla singli".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Poznaj przepis na pyszną pizzę

Ostatnia aktualizacja: 09.02.2012 13:55
Obok mąki, wody, drożdży i odrobiny soli potrzeba dużo… uczucia. Dziś obchodzimy Dzień Pizzy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak gotować, by zużywać mniej prądu?

Ostatnia aktualizacja: 05.03.2012 10:45
Przestrzegając tych zasad zaoszczędzisz na energii nawet tysiąc złotych.
rozwiń zwiń