Rady, które pomogą nie zmarnować potraw

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2012 11:46
Bigos, karp, galaretka, trzy sałatki, wędliny, sernik, makowiec. Choćbyśmy nie wiadomo jak wyliczali porcje, to po świętach zostaje jednak dużo jedzenia. Szkoda, żeby się zmarnowało.
Audio
Robert Sowa
Robert SowaFoto: Andrzej Gralewski/PR

Mało jest potraw, które po świętach nie nadają się do przechowania. Na szczęście za tydzień Sylwester, więc przechowane, a później odgrzane będą jak znalazł na sylwestrowa noc.
- Oprócz lodówki mamy też takie magiczne miejscem, jak zamrażarka - przypomina w "Czterech porach roku" mistrz kulinarny Robert Sowa. A do zamrażarki można schować prawie wszystko.
Z pewnością można zamrozić wszelkie mięsa, także te w sosach. Wędliny, tylko podsmażone, nadają sie do bigosu. Również ryby smażone też można zamrozić. - Ale już ryby po grecku, czy jakiejkolwiek innej w sosie zamrozić się nie da - ostrzega gość radiowej Jedynki. Podobnie jak ciasta z kremem. Ale keks czy makowiec do zamrażarki można włożyć.
Posłuchaj całej rozmowy, w której mistrz kulinarny mówi również o modach na pewne potrawy.
Rozmawiał Roman Czejarek.


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Właśnie tak naciągają cię w reklamach

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2012 08:12
Czy jedzenie margaryny może obniżyć poziom cholesterolu, a picie jogurtu poprawia odporność i przemianę materii? Czy nie są to zwykłe kłamstwa i naciąganie klientów?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Przygotowujmy święta z głową

Ostatnia aktualizacja: 17.12.2012 19:00
Do świąt pozostał tydzień. To ostatni dzwonek, żeby zaplanować, co ma się znaleźć na świątecznym stole, a następnie kupić produkty i przygotować potrawy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kulinarne tajemnice Ewy Wachowicz (wideo)

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2012 11:19
Od miss do miski niedaleko. - Nieważne jak zaczynasz: możesz być nawet Miss Polonia, a i tak skończysz przy garach - żartowała w "Sygnałach dnia" polska królowa piękności.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Potrawy na Wigilię z Podkarpacia

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2012 14:40
Podkarpacie to region pogranicza, dlatego tradycyjna kuchnia wigilijna to zarówno potrawy typowo polskie, ale też sąsiadujących grup etnicznych.
rozwiń zwiń