X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Cholesterol bez tajemnic, czyli co jeść żeby nie żałować

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2013 15:24
- Wbrew powszechnemu przekonaniu cholesterol jest nam potrzebny. Trzeba tylko uważać, żeby nie przekroczyć normy – radziła w "Czterech porach roku" dietetyczka Ewa Sypnik-Pogorzelska.
Audio
Cholesterol bez tajemnic, czyli co jeść żeby nie żałować
Foto: sxc.hu/public domain

 - Cholesterol jest nam niezbędny do prawidłowego funkcjonowania, nie możemy się go całkowicie pozbyć, jest składnikiem błon komórkowych, bierze też udział w produkcji witaminy D. Oczywiście może być szkodliwy, ale najważniejsze to zgłaszać się na badania kontrolne – radzi Ewa Sypnik-Pogorzelksa z poradni Dietosfera.

>> Z Jedynką zdrowiej - sluchaj całą dobę na moje.polskieradio.pl

Najprościej jednak dbać o zdrowie, stosując odpowiednią dietę. – Cholesterol można podzielić na dobry i zły, przy czym oba ze sobą współgrają. Najlepszym rozwiązaniem jest ograniczać produkty pochodzenia zwierzęcego np. mięso wołowe i podroby – mówi gość Jedynki.

Więcej na temat zdrowiej diety dowiesz się słuchając całej audycji.

Rozmawiał Roman Czejarek.

(szr)  

Zobacz więcej na temat: cholesterol diety witaminy
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Sprawdź, czym się różni jedzenie od "żarcia"

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2011 00:01
Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach i… w kaloriach. Wbrew pozorom szybkie "żarcie" nie jest takie niezdrowe. Kebab, hamburger czy zapiekanka raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzą.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jedz truskawki - będziesz zdrowszy

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2012 11:30
Rozpoczął się sezon truskawkowy. Co prawda cena truskawek nie schodzi na razie poniżej 10 złotych, ale warte są grzechu. Nie dość, że są pyszne to i bardzo zdrowe.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co jeść, by mieć serce jak dzwon?

Ostatnia aktualizacja: 01.10.2012 17:30
Tłusty schabowy czy golonka w piwie – odpadają. Jeśli chcemy być zdrowi i dobrze się czuć powinniśmy przestawić się na tzw. sterole.
rozwiń zwiń