X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Wspólne biesiadowanie przy kociołku

Ostatnia aktualizacja: 05.02.2013 20:43
Kiedy wszyscy jedzą skupieni wokół jednego miejsca to umacnia przyjaźń i więzy międzyludzkie. O swoich sposobach na rodzinny posiłek opowiadają w "Czterech porach roku" Barbara i Piotr Adamczewscy.
Audio
  • Barbara i Piotr Adamczewscy w "Czterech porach roku"
Przygotowania do wigilii nie muszą być utrapieniem.
Przygotowania do wigilii nie muszą być utrapieniem.Foto: Glow Images/East News

Mówiąc o miejscu, w którym zbierają się wszyscy domownicy, goście Jedynki mieli na myśli stól z naaczyniem, które - jak na razie - nie pojawia się często w polskich stołach. To cataplana. Jest to rodzaj szybkowaru w kształcie globusa otwieranego w połowie. - Po otwarciu napełnia się go jedzeniem, np. owocami morza, po czym tak przygotowane zostawia się w piekarniku rozgrzanego do 200 stopni - tłumaczy Piotr Adamczewski.

Jak się okazuje taki sposób przyrządzania posiłków został wymyślony przez ubogich mieszkańców krajów. To popularne tzw. kociołki. - Teraz dania takie trafiają na najwytworniejsze stoły - opowiadają goście "Czterech pór roku".

Jeśli chcesz się dowiedzieć jakie dania można przyrządzić za pomocą cataplany, posłuchaj całej audycji. W niej również szczegółowy przepis na barszcz ukraiński.

Rozmawiał Roman Czejarek.

szr

Zobacz więcej na temat: owoce morza
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Sposoby na nudny rodzinny obiad

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2009 10:45
Sposoby na nudny rodzinny obiad
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak przyrządzić dietetyczne faworki?

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2011 07:00
Faworki, zwane też chrustami i kreplami, są to chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone i posypane cukrem pudrem. Słowem: pyszności!
rozwiń zwiń