"Lato z Radiem" na festynie archeologicznym w Biskupinie

Ostatnia aktualizacja: 12.09.2015 16:37
Odkryto je przez przypadek ponad 80 lat temu. Obecnie Biskupin jest najbardziej znanym stanowiskiem archeologicznym w Europie Środkowej. Rozpoczął się tam 21. Festyn Archeologiczny, w tym roku poświęcony dawnej kuchni słowiańskiej.
Audio
  • Wiesław Zajączkowski o historii odkrycia Biskupina i dawnych potrawach (Lato z Radiem/Jedynka)
  • Wojciech Piotrowski i Małgorzata Mileszczyk o badaniach, również podwodnych w Biskupina (Lato z Radiem/Jedynka)
  • Szymon Nowaczyk i Magdalena Zawol opowiadają, co dawniej jedzono i pito (Lato z Radiem/Jedynka)
  • Mikołaj Rybacki o muzyce dawnych Słowian (Lato z Radiem/Jedynka)
Zrekonstruowana główna brama wejściowa do Biskupina
Zrekonstruowana główna brama wejściowa do BiskupinaFoto: Wikipedia CC ASA 2.5 Generic license/Fazer

W 1933 roku susza spowodowała, że opadła woda w jeziorze Biskupińskim i odsłoniła dziwne, drewniane konstrukcje. I tak przez przypadek została odkryta największa sensacja archeologiczna lat międzywojennych.

O dziwnych drewnianych balach sterczących z wody poinformowały miejscowego nauczyciela Walentego Szwajcera dzieci. - On starał się zainteresować znaleziskiem władze, ale długo nikt go nie chciał słuchać - mówi Wiesław Zajączkowski, dyrektor Muzeum w Biskupinie. Wreszcie zawiadomił o nim policję.

Karolina Rożej (P), Wiesław Zajączkowski (C) i Roman Czejarek (L) podczas festynu archeologicznego w Biskupinie
Karolina Rożej (P), Wiesław Zajączkowski (C) i Roman Czejarek (L) podczas festynu archeologicznego w Biskupinie

Dyrektor opowiada o badaniach, jakie zaczęto prowadzić w latach 30-tych. Wyjaśnia też, co jedli dawni Słowianie przed tysiącami lat. 

Wojciech Piotrowski podkreśla, że badania w okresie międzywojennym stały na bardzo wysokim poziomie, były nowatorskie i innowacyjne. W czasie wojny w Biskupinie pojawili się naukowcy niemieccy, aby znaleźć dowody na germańskie pochodzenie osady. Nie udało się jednak tego dokonać.

Dlaczego Słowianie nie jedli kur? Jak smakowało wówczas piwo i jak je ważono? Jak brzmiała muzyka w czasach dawnych Słowian? Posłuchaj całej audycji.

***

Tytuł audycji: Lato z Radiem

Prowadzlii: Sława Bieńczycka, Karolina Rożej, Roman Czejarek

Goście: Wiesław Zajączkowski (dyrektor Muzeum Archeologicznego w Biskupinie). archeolodzy: Wojciech Piotrowski, Szymon Nowaczyk i Magdalena Zawol, Małgorzata Mileszczyk (Zakład Archeologii Podwodnej Uniwersytetu Warszawskiego), Mikołaj Rybacki (zespół muzyki dawnej Persival)

Godzina emisji: 9.22

Data emisji: 12.09.2015

ag/kd






Czytaj także

Rogi na hełmach Wikingów to mit

Ostatnia aktualizacja: 30.06.2015 09:00
Wikingowie nie mieli rogów na hełmach. To Richard Wagner wymyślił je na potrzeby swojej opery i tak się przyjęło - powiedział Wojciech Celiński z Centrum Słowian i Wikingów Wolin.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Archeolodzy kopią nie tylko na lądzie, ale i pod wodą

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2015 12:04
- Zawsze marzyłam o znalezieniu mapy skarbów, więc spędzając wakacje nad morzem wypatrywałam tej pływającej butelki wysłanej z dalekiego zakątka świata - mówi archeolog podwodny Magdalena Nowakowska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sensacyjne odkrycie archeologiczne w Czarnówku

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2015 10:50
Starożytna nekropolia w Czarnówku w pradolinie Redy i Łeby to już przebadanych 2,5 tys. grobów od VI w. p.n.e. do początków XIII wieku.
rozwiń zwiń