X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Owoce jagodowe źródłem smaku i zdrowia

Ostatnia aktualizacja: 13.09.2016 12:27
Borówka amerykańska, jeżyna, malina, truskawka, aronia, żurawina, czarna porzeczka, winogrona, czyli owoce jagodowe są cennym źródłem ważnych dla zdrowia związków chemicznych.
Audio
  • Ewa Bieniak zachęca do jedzenia owoców jagodowych (Lato z Radiem/Jedynka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: pixabay

- Jagody nie są może największym źródłem luteiny, bo więcej jej jest w jarmużu, szpinaku i sałacie, ale nie to jest najważniejsze - stwierdziła dietetyk, Ewa Bieniak. - Jagody oprócz luteiny zawierają wiele antyoksydantów, które zwalczają groźne dla zdrowia wolne rodniki - mówiła ekspertka.

Antyoksydanty w połączeniu z luteiną działają korzystnie na wzrok. - Jagody powinniśmy jeść nawet wtedy, gdy nie mamy problemów optycznych - radziła dietetyk. -  Promieniowanie słoneczne bardzo uszkadza nasz wzrok, czego skutki pokazują się po kilku lub nawet kilkunastu latach. Długotrwała praca przy komputerze też niekorzystnie wpływa na wzrok - dodała.

Gość audycji ostrzegała przed groźną chorobą - bąblowicą, na którą możemy zachorować jedząc niemyte owoce. Ewa Bieniak  podała też kilka praktycznych porad i przepisów na przetwarzanie owoców jagodowych.

***

Tytuł audycji: "Lato z Radiem"

Prowadzi: Małgorzata Raducha

Gość: Ewa Bieniak (dietetyk)

Data emisji: 13.09.2016

Godzina emisji: 11.21

ab/tj

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Dobre i złe kalorie. Jak mądrze komponować dietę?

Ostatnia aktualizacja: 13.11.2013 14:00
Dlaczego produkty o tej samej kaloryczności mają różną zdolność do odkładania się w postaci tłuszczu? Czy zatem każda dieta niskokaloryczna może okazać się skuteczna? O kaloriach rozmawialiśmy w "Czterech porach roku" z dietetyczką Anną Englisz.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Owoce i warzywa - zdrowie w słoikach

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2016 14:10
Sklepowe półki kuszą dżemami, marynowanymi warzywami, sokami, ale dietetyczka Justyna Marszałkowska przekonuje, że lepiej jest zrobić przetwory samodzielnie. - Ich jakość i wartość odżywcza jest dużo wyższa - mówi.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Eksperci: warto uważać na gluten w diecie, ale nie trzeba go eliminować

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2016 12:46
Większość ludzi nie potrzebuje diety bezglutenowej, ale rosnąca zawartość glutenu w żywności przetworzonej może mieć szkodliwe następstwa, więc warto na niego uważać - wskazali uczestnicy międzynarodowej konferencji "Your diet, your health" w Warszawie.
rozwiń zwiń