X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dobroczynne właściwości polskich serów

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2017 13:00
- Najzdrowszym wyborem są sery białe, twarogowe - zwłaszcza młode. Wybierać je należy najlepiej wiosną i z początkiem lata, w okresie rozkwitu ziół i bogatej w witaminy roślinności - radzi ekspert kulinarny Tomasz Jakubiak. 
Audio
  • Dobroczynne właściwości polskich serów (Lato z Radiem/Jedynka)
Seryzdjęcie ilustracyjne
Sery/zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/Y Photo Studio

Specjalne miejsce wśród polskich lokalnych produktów zajmują sery. Polscy serowarzy specjalizują się w dziesiątkach odmian serów. Zaliczają się do nich sery białe i żółte, wędzone, długo dojrzewające, twarde, produkowane z mleka krowiego i owczego. Coraz popularniejsze na polskim rynku stają się sery z mleka koziego o szczególnych właściwościach zdrowotnych. 

- Sery kozie zdobywają wielką popularność dzięki braku laktozy, która nie występuje w mleku kóz. Jest to szczególnie ważne dla uczuleniowców, którzy dzięki tej propozycji nie muszą całkowicie rezygnować z wyrobów mlecznych - mówi mistrz kulinarny Tomasz Jakubiak. 

Wyroby z mleka koziego są bardziej delikatne w smaku i mniej aromatyczne. Udowodnione jest, że nabiał kozi jest znacznie łatwiej przyswajalny przez organizm, niż jego tradycyjne odpowiedniki. 

Kiedy jest najlepsza pora na kupno prawdziwego oscypka z mleka owczego? Czy polscy serowarzy mogą już pochwalić się renomą równą Francuzom i Włochom? Więcej na temat polskich tradycji serowarskich i zdrowotnych właściwości polskich serów w nagraniu audycji. 

***

Tytuł audycji: Lato z Radiem

Prowadzi: Sława Bieńczycka

Gość: Tomasz Jakubiak (dziennikarz kulinarny, mistrz kulinarny, pasjonat regionalnej kuchni)

Data emisji: 10.08.2017

Godzina emisji: 9.10

ac/ag

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Co jeść, a czego unikać, aby zachować płaski brzuch?

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2017 13:00
W odchudzaniu nie jest najważniejsze redukowanie kalorii do minimum, ale dostarczanie ich w odpowiedniej ilości i co bardzo ważne – jakości. W wyglądzie naszej sylwetki jest istotne nie tylko to, ile jemy, ale też jakie produkty jemy. Spożywanie konkretnych pokarmów może nam pomóc w utrzymaniu ładnej figury.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Co warto wiedzieć o ryżu – głównym składniku kuchni azjatyckiej?

Ostatnia aktualizacja: 24.01.2017 17:00
Dobrze znany także w kuchni polskiej, choć wydaje się, że wciąż za mało doceniany. W zestawieniu z ziemniakami i makaronem raczej nie ma szansy na miejsce pierwsze. A szkoda, bo daje nam dużo dobrego.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Koreański przysmak uznawany za jeden z najzdrowszych na świecie

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2017 09:45
Kimchi jest przystawką, bez której żaden Koreańczyk nie wyobraża sobie posiłku. Niektórzy nazywają ją kiszoną kapustą pekińską po koreańsku. Ma oryginalny smak i wyjątkowy aromat, a wiele wartości odżywczych zawdzięcza procesowi fermentacji. Dlaczego jeszcze warto spróbować tego dania?
rozwiń zwiń