Polska może pochwalić się potrawami z mięsa

Ostatnia aktualizacja: 18.08.2017 13:53
Mięso zawsze było produktem luksusowym. To dzisiaj spowszedniało. Polska ma w tej kulinarnej dziedzinie wiele do zaoferowania.
Audio
  • Polska ma wiele do zaoferowania, jeśli chodzi o potrawy mięsne (Lato z Radiem/Jedynka)
Żeberka wieprzowe (zdjęcie ilustracyjne)
Żeberka wieprzowe (zdjęcie ilustracyjne)Foto: shutterstock/Tatiana Volgutov

Kucharz Grzegorz Łapanowski wyjątkowo ceni podhalańską jagnięcinę. - To jest w Polsce mało popularne mięso, a szkoda - mówi. Jest świetnej jakości i daje mnóstwo możliwości kulinarnych.

- Jest wspaniały comber, który przygotowuje się szybko, są wspaniałe żeberka, jest udziec, który możemy piec przez kilka godzin z rozmarynem, tymiankiem, czosnkiem, cebulą - zachwala. Gość Jedynki ubolewa, że bardzo dużo jagnięciny jest eksportowane.

Mistrz kulinarny opowiada również, co można zrobić z wieprzowiny, zwłaszcza ekologicznej. Daje przykład potraw z Wielkopolski. Zachęca też do jedzenia drobiu, przede wszystkim gęsiny i kaczek.

Posłuchaj całej rozmowy o polskim mięsie.

***

Tytuł audycji: Lato z Radiem

Prowadzi: Sława Bieńczycka

Gość: Grzegorz Łapanowski (kucharz, prezes Fundacji Szkoła na Widelcu, szef Food Lab Studio)

Data emisji: 18.08.2017

Godzina emisji: 10.20

ag/kk






Czytaj także

Zimą można jeść mandarynki, ale lepsza jest kasza

Ostatnia aktualizacja: 24.10.2015 15:09
Dni są coraz krótsze i chłodniejsze. Warto więc wiedzieć, jak ogrzać zarówno duszę, jak i organizm. Dieta ma w tym duże znaczenie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dobroczynne właściwości polskich serów

Ostatnia aktualizacja: 11.08.2017 13:00
- Najzdrowszym wyborem są sery białe, twarogowe - zwłaszcza młode. Wybierać je należy najlepiej wiosną i z początkiem lata, w okresie rozkwitu ziół i bogatej w witaminy roślinności - radzi ekspert kulinarny Tomasz Jakubiak. 
rozwiń zwiń