X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Kebab i kawa - specjalności tureckiej małej gastronomii

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2014 18:25
W Stambule barów z kebabem jest jeszcze więcej niż w Polsce. Bez problemu napijemy się tam również kawy, która bardzo różni się od tej podawanej w Europie. Niewiele również ma ona wspólnego z tak popularną niegdyś w Polsce "kawą po turecku".
Audio
  • Krzysztof Horwat próbuje tureckiego kebaba (Popołudnie z Jedynką)
  • Krzysztof Horwat próbuje kawy po turecku (Popołudnie z Jedynką)
Jeden z barów z kebabem w Stambule
Jeden z barów z kebabem w StambuleFoto: PAP/DPA/Achim Scheidemann

Ofertę małej gastronomii w Stambule sprawdzał Krzysztof Horwat. Praktycznie na każdym rogu przechodniów kuszą bary z kebabami i to właśnie do jednego z nich skierował kroki nasz reporter. Jak miał okazję się przekonać, serwowane na miejscu kebaby różnią się od tych, które znany w Polsce. - Jest to cienkie ciasto, do którego najczęściej włada się mięso baranie. Jest też wersja z kurczakiem. Do tego trochę ogórka, kapusta, pomidor, sos chilli, czasem ketchup i majonez. Jest to bardzo prosta, szybka, tania i na pewno lżejsza przekąska niż w Polsce, bo nie ocieka sosem, a mięsa jest stosunkowo mało - opisywał Krzysztof Horwat.

Błękitny Meczet i Hagia Sofia - historia świątyń >>>

Aby dowiedzieć się jak wygląda prawdziwa kawa po turecku nasz reporter udał się z kolei do jednej ze stambulskich kawiarni. - Do parzenia kawy używa się tu specjalnego tygielka. Drobno zmieloną kawę wsypuje się do zimnej wody, dodaje dwie łyżeczki cukru, a potem stawia na ogniu. Trzyma się ją tam tak długo, aż wytworzy się pianka. Nie pozwalamy jednak, by kawa się zagotowała - relacjonował Krzysztof Horwat.

Dzień Turecki w Radiowej Jedynce >>>

Audycja powstała w ramach obchodów 600. rocznicy nawiązania stosunków dyplomatycznych między Polską a Turcją. Rok 2014 został w Turcji ogłoszony Rokiem Polskim.

pg

Zobacz więcej na temat: kawa Stambuł Turcja
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Hagia Sofia i Błękitny Meczet. Kilkaset metrów odległości i kilka wieków historii

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2014 07:31
Stambuł to miasto kontrastów, ale i niezwykłego mariażu Azji i Europy, miejsce na styku kultur i religii. Najlepiej widać to na przykładzie Starego Miasta i zabytków z listy Światowego Dziedzictwa UNESCO. Naprzeciwko siebie stoją tam Hagia Sofia i Błękitny Meczet.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Legiony, Mickiewicz i Bem, czyli polskie ślady w Turcji

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2014 09:59
Na terytorium Turcji Polacy organizowali legiony. Jednym z najważniejszych był Legion Kozaków Sułtańskich Michała Czajkowskiego. W Aleppo zmarł gen. Józef Bem, a Stambuł żegnał Adama Mickiewicza.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mufti Stambułu: islam chce dobra człowieka

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2014 10:09
- Wiara może być zła sama w sobie, albo źle interpretowana. Przyczyną islamofobii w Europie nie jest islam, ale sposoby jego prezentacji - mówił w Jedynce prof. Rahmi Yaran.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Stambuł: Kloss i Bond nie mogli się spotkać na Krytym Bazarze

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2014 11:40
Trudno dziwić się popularności Stambułu wśród producentów filmów. Miasto posiada reputację miejsca, w którym zarówno w czasach II wojny światowej, jak i zimnej wojny, toczyła się bezustanna gra wywiadów. Kilkakrotnie zawitał tam agent 007. Miasto odwiedził też rodzimy J-23.
rozwiń zwiń