Przedświąteczny spór o karpia. Co mówi prawo, a co etyka?

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2014 22:03
Dla wielu Polaków karp to nieodłączny składnik wigilijnej wieczerzy. Jeśli nie wyobrażamy sobie Bożego Narodzenia bez ryby na stole, to jakie ryby kupować? Debatowali goście Jedynki.
Audio
  • Przedświąteczny spór o karpia. Co mówi prawo, a co etyka? (Popołudnie z Jedynką)
  • Żywe czy mrożone - Polacy kupują karpie (Popołudnie z Jedynką)
Maja Ostaszewska (C), Magdalena Popławska (P) i Bartłomiej Topa - ambasadorzy kampanii Jeszcze żywy KARP
Maja Ostaszewska (C), Magdalena Popławska (P) i Bartłomiej Topa - ambasadorzy kampanii Jeszcze żywy KARPFoto: PAP/Rafał Guz

Hodowcy ryb podkreślają, że karp najsmaczniejszy jest właśnie w grudniu i tylko świeży. Obrońcy praw zwierząt apelują o rezygnację z dań rybnych podczas Wigilii, a etycy zwracają uwagę na zmianę stosunku do praw zwierząt na przestrzeni lat.

Podczas debaty w Radiowej Jedynce przedstawiciele wszystkich grup przedstawili swoje racje, przywołali badania nad odczuwaniem bólu przez ryby oraz odpowiedzialności środowisk rybaków i handlarzy za sposób traktowania zwierząt.

Jakie argumenty przemawiają za i przeciw przemysłowej hodowli zwierząt - posłuchaj.

***

Tytuł audycji: Popołudnie z Jedynką
Prowadziła: Agnieszka Gulczyńska

Goście: prof. Roman Kubicki, etyk, filozof z Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza, obrońca praw zwierząt ze Stowarzyszenie Otwarte Klatki Krzysztof Witalewski oraz Krzysztof Karoń - prezes Związku Producentów Ryb w Poznaniu
Materiał dźwiekowy przygotowała: Maria Rękas Kornaga

Data emisji: 18.12.2014
Godzina emisji:15.00 - 19.00

(asz)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Karp lepszy od łososia. Dlaczego króluje na wigilijnym stole?

Ostatnia aktualizacja: 16.12.2014 12:25
Jest ekologiczny, zdrowy i smaczny. Mowa o karpiu, który od setek lat króluje na wigilijnym stole. Tradycja jest ciągle żywa, a karpia nie jest w stanie wyprzeć panga, mintaj czy łosoś.
rozwiń zwiń