X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Rolnicy będą mogli sprzedawać swoje przetwory. "To likwidacja bzdurnych przepisów"

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2015 16:32
Prezydent podpisał ustawę, która daje od nowego roku możliwość sprzedaży przetworzonych produktów z małych gospodarstw.
Audio
  • Prof. Andrzej Kowalski o sprzedaży bezpośredniej w gospodarstwach rolnych (Popołudnie z radiową Jedynką)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Glow Images

Jak wyjaśnia prof. Andrzej Kowalski, wcześniej rolnik mógł podać turyście mleko, ale już nie zrobiony z niego ser. Mógł sprzedać marchewkę, ale umytej już nie, bo to żywność przetworzona. Teraz to się zmieni.

Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej powiedział, że zmiany prawne legalizują sytuację, która i tak miała miejsce. Jego zdaniem wcześniejsze regulacje nie miały sensu. Jak podkreślił, podobne zmiany powinny dotyczyć wyrobów alkoholowych. - Co jest w tym złego, jeżeli rolnik zaserwuje swoim gościom nalewkę? - zapytał gość Jedynki i dodał, że budżet to wytrzyma.

Według nowej ustawy, jeśli rolnik sprzedaje przetwory o rocznej wartości, która nie przekracza 150 tysięcy euro, to zapłaci od tego tylko 2 proc. podatku. To wywołuje pytania, czy nie jest to dyskryminacja innych branż. Prof. Andrzej Kowalski wyjaśnił, dlaczego tylko rolnicy mogą korzystać z tej zmiany w prawie.

Sami zainteresowani nie do końca cieszą się z nowych przepisów i nie szczędzą im krytyki. Dlaczego? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.

Tytuł audycji: Popołudnie z Jedynką
Prowadził: Przemysław Szubartowicz

Gość: Prof. Andrzej Kowalski (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej)

Data emisji: 6.05.2015

Godzina emisji: 15.37

bk/ag

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Sprzedaż bezpośrednia od rolników: prezydent podpisał ustawę. Eksperci: to dobrze, ale za mało

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2015 07:18
Przełom, choć z niedosytem. Tak o nowej ustawie podpisanej dziś przez prezydenta, dającej od nowego roku możliwość przetwarzania surowców z małych gospodarstw, mówią eksperci pytani przez IAR.
rozwiń zwiń