Rolnicy będą mogli sprzedawać swoje przetwory. "To likwidacja bzdurnych przepisów"

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2015 16:32
Prezydent podpisał ustawę, która daje od nowego roku możliwość sprzedaży przetworzonych produktów z małych gospodarstw.
Audio
  • Prof. Andrzej Kowalski o sprzedaży bezpośredniej w gospodarstwach rolnych (Popołudnie z radiową Jedynką)
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Glow Images

Jak wyjaśnia prof. Andrzej Kowalski, wcześniej rolnik mógł podać turyście mleko, ale już nie zrobiony z niego ser. Mógł sprzedać marchewkę, ale umytej już nie, bo to żywność przetworzona. Teraz to się zmieni.

Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej powiedział, że zmiany prawne legalizują sytuację, która i tak miała miejsce. Jego zdaniem wcześniejsze regulacje nie miały sensu. Jak podkreślił, podobne zmiany powinny dotyczyć wyrobów alkoholowych. - Co jest w tym złego, jeżeli rolnik zaserwuje swoim gościom nalewkę? - zapytał gość Jedynki i dodał, że budżet to wytrzyma.

Według nowej ustawy, jeśli rolnik sprzedaje przetwory o rocznej wartości, która nie przekracza 150 tysięcy euro, to zapłaci od tego tylko 2 proc. podatku. To wywołuje pytania, czy nie jest to dyskryminacja innych branż. Prof. Andrzej Kowalski wyjaśnił, dlaczego tylko rolnicy mogą korzystać z tej zmiany w prawie.

Sami zainteresowani nie do końca cieszą się z nowych przepisów i nie szczędzą im krytyki. Dlaczego? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.

Tytuł audycji: Popołudnie z Jedynką
Prowadził: Przemysław Szubartowicz

Gość: Prof. Andrzej Kowalski (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej)

Data emisji: 6.05.2015

Godzina emisji: 15.37

bk/ag

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Sprzedaż bezpośrednia od rolników: prezydent podpisał ustawę. Eksperci: to dobrze, ale za mało

Ostatnia aktualizacja: 06.05.2015 07:18
Przełom, choć z niedosytem. Tak o nowej ustawie podpisanej dziś przez prezydenta, dającej od nowego roku możliwość przetwarzania surowców z małych gospodarstw, mówią eksperci pytani przez IAR.
rozwiń zwiń