X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Za dużo, za słodko, zbyt chaotycznie, za tłusto. Oto dieta naszych dzieci

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2012 11:56
Jeśli dołożymy do tego brak ruch, to nie ma się co dziwić, że potem mamy cała masę najmłodszych cierpiących na różne choroby i schorzenia. Jak więc karmić nasze dzieci, by były zdrowe?
Audio
Za dużo, za słodko, zbyt chaotycznie, za tłusto. Oto dieta naszych dzieci
Foto: Glow Images/East News

- Błędy pojawiają się już w żywieniu niemowląt - przyznaje prof. Piotr Socha, gastrolog z Centrum Zdrowia Dziecka. W radiowej Jedynce zwraca uwagę, że często gotowe produkty, które są jak najbardziej wskazane dla najmłodszych, opiekunowie przed podaniem ich dzieciom dosładzają lub dosalają.
Plagą w Polsce jest zwyczaj podawania osłodzonej herbaty, którą serwuje się dzieciom np. w przedszkolach. - Herbata nie służy do pojenia. To woda służy do pojenia - wyjaśnia specjalista w "Debacie medycznej". Sok też powinien być spożywany w ograniczonych ilościach, bo on nie zastępuje dziecku wody i picia. On zastępuje owoce, choć zastępuje nieudolnie i dziecko nie powinno pić więcej, niż 150 ml soku dziennie. A najlepiej jeść naturalne owoce.  
Lekarze stwierdzili, że dzieci w wieku 1-3 lata dostają w pożywieniu zbyt dużo witamin, zwłaszcza z grupy B. Ale polskie dzieci cierpią na brak witaminy D. To wina klimatu, w którym nie ma zbyt wiele słońca, ale także tego, że  - poza margaryna - do produktów spożywczych witamina D nie jest dodawana.
Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że sposób odżywiania w wieku najwcześniejszym, nawet niemowlęcym ma wpływ na stan zdrowia w wieku dorosłym, zwłaszcza na możliwość wystąpienia miażdżycy naczyń. - Początki zmian miażdżycowych rozpoczynają się w wieku dziecięcym - ostrzega prof. Wojciech Drygas, kardiolog z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Dodaje też, że nadmierne i niedostosowane do potrzeb odżywianie prowadzi do nadwagi, otyłości, nadciśnienia tętniczego, nawet do pojawiania się cukrzycy typu II, która kiedyś była diagnozowana u osób w wieku dorosłym i to najczęściej podeszłym.
Jeśli chcesz więcej wiedzieć o błędach w żywieniu dzieci oraz o tym, co to jest programowanie metaboliczne, to posłuchaj całej audycji, którą prowadziła Iwona Schymalla.
(ag)

 

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Bez mięsa można żyć

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2011 06:50
Ponoć bez mięsa da się żyć długo i zdrowo. Czy aby na pewno?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Surowy szpinak i owczy ser poprawią humor

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2011 10:00
Złość i agresja mogą być rezultatem niewłaściwej diety - ustaliła międzynarodowa grupa naukowców. Co jeść, aby widzieć świat przez różowe okulary?
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tajemnica dobrego zdrowia

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2012 15:32
Odpowiednia dieta zapobiega wielu chorobom, a jedzenie warzyw i owoców zapobiega powstawaniu raka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tłuszczyk i fałdki nie ogrzeją nas zimą

Ostatnia aktualizacja: 20.09.2012 14:15
Zdajemy sobie sprawę, że dodatkową fałdkę można przykryć płaszczem. Zatem nasza motywacja spada, ale wcale nie musimy jesienią przytyć – zapewnia dietetyczka.
rozwiń zwiń