X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Tak wyglądamy, jak się odżywiamy

Ostatnia aktualizacja: 18.02.2013 02:00
Powiedzenia: tak się czujemy, jak jemy może upraszcza sprawę, ale wpływu diety na zdrowie i wygląd nie neguje nikt. A jak wygląda nasze menu w pracy?
Audio
  • "Debata medyczna" o żywności i prawidłowym żywieniu
Dieta warzywna
Dieta warzywnaFoto: Glow Images/East News

Państwowy Zakład Higieny prowadzi akcję zdrowego odżywiania pracowników. Jak i co jemy w pracy, jakich zasad powinniśmy się trzymać? Jak zaplanować racjonalną dietę? Jak sprawnie przeprowadzić "operację odchudzanie"? A czy nasza żywność jest zdrowa?

Beata
Beata Prusińska i Jacek Postupolski w studiu radiowej Jedynki

- Żywność w Polsce jest bezpieczna - uspokaja dr Jacek Postupolski, szef Zakładu Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH. Wyjaśnia w radiowej Jedynce, że w Polsce nad bezpieczeństwem żywności czuwa cały system i bardzo wiele osób. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego monitoruje badania, jakie są wykonywane w stacjach epidemiologiczno-sanitarnych.
Gość "Debaty medycznej" zwraca uwagę, że w żywności oprócz elementów niezbędnych dla funkcjonowania, takich jak białka czy węglowodany, znajdują się również elementy niepożądane. - Mogą to być zanieczyszczenia pochodzące ze środowiska, albo substancje, które naturalnie mogą znajdować się w środkach spożywczych, ale mieć niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka - mówi specjalista. To duża grupa substancji np. metale ciężkie. Inną sprawą jest obecność chorobotwórczych drobnoustrojów w tym co możemy jeść.

Można jeść wszystko, ale trzeba zachować zdrowy rozsądek i umiar

Można jeść wszystko, ale trzeba zachować zdrowy rozsądek i umiar. Nie mogą być podstawą żywienia np. zupki w proszku. - Niezwykle ważna jest różnorodność w żywieniu - radzi dietetyczka z Naturhouse Beata Prusińska. Wtedy nawet jeśli zjemy jedną marchewkę, w której będzie kadm to nic nam się nie stanie. Dietetyk przyznaje, że produkty wysokoprzetworzone, np. pasteryzowane są bezpieczniejsze, ale nie zawsze lepsze, jeśli chodzi o nawyki żywieniowe i w konsekwencji korzyść dla zdrowia.
Obydwoje goście podkreślali, ze dla naszego zdrowia ważna jest przede wszystkim regularność w posiłkach. Nie należy również zapominać o piciu dużej ilości wody. Bo nie zastąpi jej np. kawa.
Posłuchaj całej debaty, z której dowiesz się co jeść, aby być zdrowym, jaką dietę zastosować, żeby schudnąć, a także jak odżywiać się w pracy.
Debatę prowadziła Iwona Schymalla.
(ag)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Cholesterol bez tajemnic, czyli co jeść żeby nie żałować

Ostatnia aktualizacja: 01.02.2013 15:24
- Wbrew powszechnemu przekonaniu cholesterol jest nam potrzebny. Trzeba tylko uważać, żeby nie przekroczyć normy – radziła w "Czterech porach roku" dietetyczka Ewa Sypnik-Pogorzelska.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Miedwiediew układa dietę Rosjanom: więcej warzyw

Ostatnia aktualizacja: 03.02.2013 08:58
Rosjanie mają spożywać więcej mięsa, wędlin, ryb, mleka, jaj warzyw i owoców. Ograniczać w swoim menu pieczywo, ziemniaki, masło, margarynę i inne tłuszcze.
rozwiń zwiń