X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Zapomniana kuchnia polska

"Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej a szczeżuje czyli rodzaj małży, urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. 
Fragment okładki książki Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej
Fragment okładki książki "Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej"Foto: Mat. promocyjne
O Audycji

Autorzy książki pokazują, że w każdym przepisie mieści się wiedza o przyrodzie, medycynie, antropologii, historii i religii.

- My, Polacy, nie potrafimy rozmawiać o historii jedzenia, bo nie mamy wiedzy. A nie mamy wiedzy, bo nasza tradycja, czyli to, co jest dla nas ważne, to 20-40 lat wstecz, czyli kuchnia mamy i babci. Większość z nas wychowywana była w okresie niedoborów i kuchnia była sprowadzona do kilkunastu potraw - mówi w "Kulturalnej Jedynce" dziennikarka kulinarna Magdalena Kasprzyk-Chevriaux. - Teraz mamy zdigitalizowane biblioteki cyfrowe, więc jeśli ktoś jest zainteresowany starymi przepisami i tym, co jedzono ma łatwiejszy dostęp do materiałów. Kilkanaście lat temu nie byłoby to możliwe - dodaje.  

Historyk prof. Jarosław Dumanowski zwraca z kolei uwagę, że często mamy do czynienia z pewną płaszczyzną nostalgiczną. - Wspominamy dawne, dobre czasy, mityczne jedzenie z dzieciństwa, wspaniałą kuchnię babci - mówi. 

Jakie są polskie mity kulinarne? Co to jest glokalizacja i co ma wspólnego z kuchnią? Jakie są stereotypy w naszym myśleniu o kuchni staropolskiej? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy. 

Kapłony 

Mat. promocyjne

***

Tytuł audycji: Kulturalna Jedynka

Prowadzi: Magda Mikołajczuk

Goście: prof. Jarosław Dumanowski (historyk), Magdalena Kasprzyk-Chevriaux (dziennikarka kulinarna)

Data emisji:14.12.2018

Godzina emisji: 21.09

kh

Playlista
  • Młynarski Wojciech, - Obiad rodzinny
  • The Puppini Sisters, - Mr Sandman
  • Javis Joan, - Santa baby
  • Zaz, - Sous le ciel de Paris