Matoke – to jedzenie, które pomaga dobrze myśleć

Ostatnia aktualizacja: 04.12.2012 17:39
Tak przynajmniej twierdzą mieszkańcy Ugandy. Ich kulinarne upodobania sprawdzała specjalna wysłanniczka Polskiego Radia Julia Prus.
Audio
  • Julia Prus o tym, co najchętniej jedzą Ugandyjczycy

Mniejsze i większe miejscowości w Ugandzie to setki małych barów, restauracji i straganów z jedzeniem. Można kupić szaszłyki z kurczaka lub koziny, smażona tilapię, czy czapati, czyli coś podobnego do grubszych naleśników.

Ale tak naprawdę – jak mówią Ugandyjczycy – to bez matoke nie ma życia. - Jest dobre, ma dużo protein, pomaga w myśleniu – zachwala potrawę z zielonych bananów jeden z Ugandyjczyków.

W czym tkwi tajemnica  matoke i jak wyglądają najlepsze, ugandyjskie restauracje? O tym wszystkim można posłuchać w relacji Julii Prus. Zapraszamy.

 

''

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

"Uganda to prawie raj"

Ostatnia aktualizacja: 03.12.2012 16:00
W tym kraju żyje ponad 35 mln ludzi. Nie ma tam wojen i głodu, a ludzie kochają się śmiać.
rozwiń zwiń