X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Kulinarny Mount Everest, czyli podróże z perspektywy talerza

Ostatnia aktualizacja: 25.04.2014 11:50
- Uważamy, że kulinaria, kuchnia, smaki są istotnym elementem miejsca, które odwiedzamy, dlatego też chcemy je poznawać. Pewne miejsca wspominamy przez to, co tam zjedliśmy - opowiadali w Jedynce podróżnicy i autorzy kulinarnego bloga Natalia Sitarska i Łukasz Smoliński.
Audio
  • Natalia Sitarska i Łukasz Smoliński o podróżach i smakowaniu świata. Dosłownie! (Reszta świata/Jedynka)
Chińskie pierożki dim sum
Chińskie pierożki dim sumFoto: East News/Glow Images

Goście Tomka Michniewicza podróżują, zwiedzają i... smakują. - Jesteśmy trochę przeciwni takiemu podróżowaniu, gdzie zabiera się ze sobą prowiant, zupki chińskie czy konserwy z Polski. Uważamy, że jedzenie jest istotne, by poznać dany kraj, dlatego próbujemy. Zarówno w restauracjach, jak i na ulicy - zauważyła Natalia Sitarska.

Łukasz Smoliński dodał, że takie podejście do podróży nie wyklucza przeżywania silnych emocji, podobnych do tych, które towarzyszą zdobywcom najwyższych szczytów czy odkrywcom miejsc nieznanych turystom. - Na pewno są przeżycia ekstremalne i przeżycia wiążące się ze smakami, które zapamiętamy do końca życia - zapewnił. Największym kulinarnym wyzwaniem było dla niego zjedzenie w Wietnamie bijącego serca węża.

Jedynka na krańcu świata - rejs wokół Przylądka Horn >>>

Na swojej podróżniczo-kulinarnej ścieżce autorzy bloga Taste Away chcieliby jeszcze odwiedzić Japonię, Stany Zjednoczone, Brazylię i Argentynę. - Są to miejsca, w których rozwija się trochę wyższa półka kuchni, z oryginalnym podejściem, odkryciami kulinarnymi, czyli coś, co w Polsce dopiero raczkuje - powiedziała Sitarska.

Goście audycji "Reszta świata" są zdania, że kuchnie świata mają się w Polsce coraz lepiej i wielu potraw można spróbować nie opuszczając kraju. - Jeszcze 10 czy 15 lat temu "chińczyk" kojarzył się z budką, w której potrawy nie do końca były takie jak w Chinach. Teraz coraz więcej jest miejsc, które podają kuchnię zbliżoną do oryginalnej - uważa podróżniczka.

Czy dodawanie polskich dodatków i innowacji do dań tradycyjnych z innych krajów jest słuszne? Czy polska kuchnia ma szansę stać się trendy w świecie? Jakie były najciekawsze z potraw, których próbowali Natalia Sitarska i Łukasz Smoliński? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy!

Audycja "Reszta świata" na antenie Jedynki w każdy piątek o godz. 9.10.

(asz / ac)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak

Czytaj także

Masz ochotę wyskoczyć gdzieś po pracy? Skocz ze spadochronem

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2013 16:15
Młodzież, pracownicy biurowi i ludzie po czterdziestce, to osoby, które najchętniej uprawiają ten ekstremalny sport. Gość radiowej Jedynki, instruktor spadochronowy, opowiadał o pasji bezpiecznego spadania.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dziecko w życiu zawodowych podróżników

Ostatnia aktualizacja: 17.01.2014 16:22
- Na pewno tak będziemy chcieli to wszystko ułożyć, żeby podróże dalej były obecne w naszym życiu - mówili w Jedynce Anna i Jakub Górniccy, małżeństwo podróżników, którzy już wkrótce po raz pierwszy zostaną rodzicami.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sens podróży - doświadczaj, przeżywaj, opowiedz

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2014 13:18
Jedni wracają z kieszeniami pełnymi pamiątek, inni z tysiącami podobnych do siebie zdjęć, jeszcze inni z zestawieniem przejechanych kilometrów. Marcin Złomski z podróży wraca z historiami i przeżyciami, które już w Polsce stara się przekazać innym.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Męska przygoda 40-latka: sportowe auto czy wyprawa do dżungli?

Ostatnia aktualizacja: 14.03.2014 14:54
Dominik Szmajda i jego kompani nie mieli wątpliwości, gdy wyruszali na spływ kajakowy do Kamerunu. - Najbardziej pociągało nas, że to jedno z ostatnich na świecie naprawdę dzikich miejsc - opowiadał o wyprawie w Jedynkowej audycji "Reszta świata".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pamiątka z końca świata. Krzysztof Horwat przywiózł… flagę Jedynki

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2014 20:30
Podpisał ją sam latarnik z Przylądka Horn. Druga flaga Jedynki nadal powiewa tam, gdzie spotykają się Oceany Atlantycki ze Spokojnym.
rozwiń zwiń