Prozdrowotne pieczywo

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2015 18:07
Chleb czy kajzerki mogą mieć mniej kalorii, natomiast znacznie więcej błonnika niż te dostępne na rynku.
Audio
  • Prof. Jan Rozbicki z SGGW o innowacyjnej recepturze na jasne pieczywo o właściwościach prozdrowotnych/ PzJ w Programie 1 PR/ Marta Masłowska/ Redakcja Publicystyki PR S.A.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Glow Images/East News


Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie stworzyli innowacyjną recepturę produkcji jasnego pieczywa o właściwościach prozdrowotnych. Projekt powstał przy wsparciu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, partnerem biznesowym jest firma SILCAR z Katowic.

Innowacyjność projektu
Artykułów rolno-spożywczych, które możemy uznać za bioprodukty, jest na rynku spora pula – mówi prof. Jan Rozbicki z SGGW – ale to co my staramy się opracować i wprowadzić na rynek to produkty, odpowiadające powszechnym produktom, np. chleb baltonowski czy bułki kajzerki. Mają one mieć takie same walory sensoryczne, ale posiadać znaczącą ilość błonnika, aby zyskały walory prozdrowotne. Ponieważ konsumenci rzadko sięgają po pieczywo zdrowe, czyli ciemne z grubego przemiału, to wprowadzimy błonnik o działaniu prozdrowotnym do pieczywa i makaronów, aby pozytywnie oddziaływać na społeczeństwo.

Badania w ramach projektu
Prowadzone są badania dotyczące analizy rynku w zakresie produktów zbożowych, a więc pieczywa i makaronu. Są to badania konsumenckie. Są też badania rolnicze, agronomiczne, w celu wybrania odmian pszenicy najbardziej odpowiednich do wyrobu produktów o zmniejszonej kaloryczności, a o zwiększonej zawartości błonnika. Natomiast w zadaniu środowiskowym naukowcy starają się określić oddziaływanie różnych wariantów technologii uprawy pszenicy na środowisko.  Zadaniem kluczowym z punktu widzenia realizacji tego projektu jest powstanie innowacyjnych technologii. Z jednej strony przepis na innowacyjne produkty, a z drugiej sposób wykonania.

Polacy jedzą coraz mniej pieczywa, czy projekt może to zmienić?
Projekt może złagodzi tę tendencję. Główną przyczyną tego trendu jest negatywna kampania dotycząca spożywania glutenu. Informacja o pojawieniu się na rynku jasnego pieczywa i jasnego makaronu o działaniu prozdrowotnym, które może mieć istotne znaczenie w przeciwdziałaniu chorobom cywilizacyjnym, takim jak nadciśnienie, choroby krążenia, choroby jelita grubego, może spowodować to, że konsumenci sięgną częściej niż do tej pory po pieczywo, które ma korzystny wpływ na ich zdrowie.

***

Przygotowała: Marta Masłowska

Goście: prof. Jan Rozbicki z SGGW

Data emisji: 10.04.2015

Godzina emisji: 15.48

ut

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak