Bioprodukty mogą być smaczne

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2015 18:44
Są to produkty zbożowe o właściwościach prozdrowotnych, np. pieczywo czy makarony z dodatkową zawartością błonnika.
Audio
  • Naukowcy z SGGW w Warszawie mówią o kolejnych etapach powstawania biopieczywa/ SD w Programie 1 PR/ Marta Masłowska/ Redakcja Publicystyki PR S.A.
Bioprodukty mogą być smaczne
Foto: ch3oh/sxc.hu/cc


Eksperci alarmują, że ilość spożywanego w naszym kraju pieczywa spada z roku na rok. Zmieniają się nasze nawyki żywieniowe, a w obawie o nasze zdrowie coraz rzadziej sięgamy po produkty zbożowe. Odpowiedzią na ten kryzys mogą być bioprodukty. Są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Projekt ich produkcji powstał przy wsparciu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

Specjalna uprawa pszenicy
Pod Warszawą, we wsi Obory Stanisław Samborski, adiunkt w Katedrze Agronomii Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, zajmuje się dostosowaniem technologii uprawy pszenicy ozimej w zakresie nawożenia azotem. Celem zadania jest poprawa plonów i jakości uzyskiwanego ziarna.
Zbigniew Lechowicz jest kierownikiem zadania dotyczącego monitorowania środowiska gruntowo-wodnego na terenie produkcji pszenicy ozimej z wykorzystaniem rolnictwa precyzyjnego. Celem tego zadania jest określenie jak wpływa nawożenie na środowisko gruntowo-wodne.

Upodobania konsumentów
Pieczywo jest raczej lubianym produktem, choć jego spożycie spada - mówi dr Marzena Jeżewska-Zychowicz, kierownik Katedry Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW. – Konsumenci różnicują się pod względem wybieranych produktów. Niektórzy wolą pieczywo pełnoziarniste, ale duża grupa woli pieczywo jasne. Naukowców z SGGW najbardziej interesował produkt jakim jest pieczywo jasne z dodatkiem błonnika i to zarówno produkowane w postaci chleba jak też w postaci bułek.

Wypiek pieczywa
- Pieczemy biobułki, a bio dlatego, że są one z dodatkiem substancji bioaktywnych, np. błonnika pokarmowego – wyjaśnia Marcin Kurek z SGGW. Od normalnych kajzerek różnią się one przede wszystkim wysoką zawartością błonnika. Zwykła kajzerka ma ok. 2 g błonnika na 100 g, a biokajzerka ma ok. 8 g błonnika na 100 g produktu.

Ważny błonnik pokarmowy
Błonnik pełni w organizmie człowieka wiele ważnych funkcji, przede wszystkim poprawia perystaltykę jelit, wydolność układu pokarmowego, wpływa na obniżenie cholesterolu, poprawę układu immunologicznego, obniżenie ciśnienia.

***

Przygotowała: Marta Masłowska

Goście: Stanisław Samborski, Zbigniew Lechowicz, dr Marzena Jeżewska-Zychowicz, Marcin Kurek

Data emisji: 11.04.2015

Godzina emisji: 7.51

ut

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak